Балога: Домовленості Тимошенко та Путіна щодо постачання російського газу викликають багато запитань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога: Домовленості Тимошенко та Путіна щодо постачання російського газу викликають багато запитань

Енергетика
1877
Домовленості щодо постачання російського газу, досягнуті прем"єр-міністром України Юлією Тимошенко і її російським колегою Володимиром Путіним, викликають багато запитань і застережень як внаслідок характеру двосторонніх переговорів, так і через непрозорість ухвалених рішень. Так глава Секретаріату Президента України Віктор Балога прокоментував підписання у понеділок угоди між "Нафтогазом України" і "Газпромом" та оголошені засади українсько-російської співпраці у газовій сфері, повідомляє прес-служба голови держави.
В.Балога звернув увагу, що в Москві так і не була названа конкретна вартість російського палива, яке імпортуватиметься в нашу країну. Натомість був оголошений дуже приблизний ціновий коридор, що не дає змоги точно визначити, яким буде навантаження вартості газу на вітчизняну економіку та житлово-комунальну галузь. Він назвав факт приховування ціни на імпортний російський газ підставою для підозр у корупції. "Два дні на обрахунок точної вартості газу для України, які попросила Ю.Тимошенко, дають їй простір для вільних імпровізацій з формулою ціни. Складається враження, що уряд спочатку купив завеликі черевики, а вже потім думатиме, як ходити у більшому на кілька розмірів взутті".
В.Балога назвав неприйнятним визначення вартості російського газу для українських споживачів від ціни у 450 дол. за тис. куб. м, яку останній місяць нав"язує Москва. Якщо уряд виходитиме саме з цієї цифри, тоді Україна може одержувати паливо щонайменше за 360 дол. Однак зовсім нещодавно, 1 січня цього року прем"єр-міністр у спільній із Президентом заяві визнала економічно обґрунтованою ціну в 201 дол. за тис. куб. м. У різниці між цими цифрами, на думку глави Секретаріату, і може критися корупційна складова українсько-російських газових угод.
"Ключові держави Європейського Союзу - Німеччина, Австрія, Словаччина – нині купують газ по ціні, меншій за 300 дол. за тис. кубів. У цей же час Україна змушена імпортувати паливо за значно більшу ціну. Може, географія змінилася і відучора наша країна вже в ЄС?", - зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас