"Ъ": Десять років строгого режиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Десять років строгого режиму

Енергетика
2045
Газова війна формально завершена. "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали довгочасний контракт на 2009-2019 роки. Середньорічна ціна на газ для України в його рамках повинна скласти $235-250 за тисячу кубометрів. Саме таку ціну пропонував Україні "Газпром" ще 31 грудня 2008 року. Ставка транзиту газу через Україну для Росії, яку сторони обговорювали до останнього моменту, у результаті не змінилася - але тільки на 2009 рік. Газ у Європу повинен почати надходити протягом 36 годин.
Вчора вранці оголошене напередодні врегулювання газового конфлікту Росії та України знову опинилося під загрозою. Президент Віктор Ющенко порекомендував голові "Нафтогазу" Олегові Дубині підвищити ставку транзиту, тоді як російський прем'єр Володимир Путін у неділю обіцяв, що вона залишається на рівні 2008 року - $1,7 за прокачування тисячу кубометрів на 100 км.
Прем'єр Юлія Тимошенко, що прилетіла вчора в Москву, спробувала вмовити Володимира Путіна підняти транзитну ставку. Однак зробити це не вдалося. "Сьогодні всі необхідні контракти були підписані, у тому числі на транзит російського газу в Європу, ціна за який в 2009 році складе $1,7",- заявила за підсумками переговорів Юлія Тимошенко. Вартість транзиту на 2010 рік і далі, уточнило ознайомлене із ситуацією джерело, буде предметом переговорів.
Підписаний учора контракт набирає чинності заднім числом - з 1 січня 2009 року - і буде діяти до 1 січня 2019 року. Як вдалося з'ясувати, у документі зазначена та ж європейська формула ціни газу, яку сторони погодили 31 грудня 2008 року. Однак у старому договорі ця формула повинна була застосовуватися з 1 січня 2011 року, а в 2009-2010 роках повинні були діяти фіксовані ціни, у тому числі $250 за тисячу кубометрів цього року.
"Виділю головне - у торгівлі природним газом Росія та Україна переходять на ринкову європейську форму вирахування ціни вже з 1 січня 2009 року, - пояснив прем'єр Росії Володимир Путін. - Крім того, зі схеми розрахунків за поставлений газ повністю виключаються посередницькі структури. Зараз увесь ланцюжок газових взаємин повинен стати абсолютно прозорим і передбачуваним". Газ у Європу повинен надійти протягом найближчих 36 годин.
За домовленостями Юлії Тимошенко Україні доведеться заплатити за газ на $3-3,85 млрд більше, ніж в 2008 році, однак сама прем'єр-міністр запевняє, що за рахунок знижки на 20% країна заощадить $5 млрд. В I кварталі, як повідомлялося вчора, ціна газу складе $360 за тисячу кубометрів, однак надалі вона знизиться і, за оцінками Юлії Тимошенко, у середньому на рік складе $235-250.
Однак представники Віктора Ющенка продовжують критикувати ці домовленості. Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вчора заявив, що середньорічна ціна на газ для України зі знижкою "повинна була скласти $199, оскільки сусідня Угорщина одержує газ зараз за $400 із щоквартальним зниженням до $270 у середньому на рік".
Відзначимо, що Білорусія в 2009 році платить набагато менше. Цього року країна повинна одержувати російський газ також зі знижкою 20% до середньоєвропейської ціни. Однак джерела у групі "Газпром" говорять, що вартість газу для Білорусії в I кварталі складе лише $240 за тисячу кубометрів. Таку різницю у "Газпромі" пояснюють більш коротким транспортним плечем, а також тим, що транзитна ставка у Білорусії нижча, ніж в Україні.
Крім того, додає один зі співрозмовників, "Газпром" одержав половину газотранспортної системи Білорусії.
Україна на це не погоджується, але Володимир Путін і Юлія Тимошенко домовилися про створення європейсько-російського газотранспортного консорціуму. Як розповіло джерело, знайоме з перебігом переговорів у Білому домі, ініціатором цього проекту повинен виступити Євросоюз. У прес-службах "Газпрому", "Нафтогазу" і Євросоюзу вчора не змогли прокоментувати це питання.
Наталя Гриб, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас