"Газова війна" добігає кінця? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газова війна" добігає кінця?

Енергетика
1905
Схоже, суперечка про постачання енергоносіїв між Києвом і Москвою вийшла на фінішну пряму: Путін обіцяє Тимошенко 20-відсоткову знижку на газ, але за однієї умови. Євросоюзові тим часом залишається чекати закінчення "торгів".
Скликаний нашвидкоруч енергетичний саміт в Москві закінчився нічим. Проблему постачань газу до Європи вrкотре вирішували у вузькому колі Путін і Тимошенко. І, схоже, домовилися - вже завтра вони планують підписати "повний пакет" газових угод.
Перший раунд - "говорили-балакали"
Декларативний характер саміту став зрозумілий ще до його початку. Анонсований як зустріч голів держав і урядів чи не всіх країн - споживачів і транзитерів російського газу, саміт за день до проведення раптом почали називати конференцією. А список учасників уточнювався і тримався у секреті від преси до останніх хвилин.
Врешті Європу представляла лише делегація з Чехії (ця країна сьогодні головує в ЄС) і один міністр економіки Словаччини. З президентів, крім самого Дмитра Медведєва, на конференцію приїхав лише лідер Вірменії Серж Саргсян. Втім, його присутність можна назвати притягнутою за вуха - Вірменія хоч і залежить від російського газу, але одержує його зовсім з іншої труби, і відтак, має лише віддалене відношення до останньої газової суперечки України і РФ.
З пострадянських країн конференцію відвідали також прем`єр-міністри Білорусі, Молдови і Казахстану. Замикав вузьке коло прибулих до Москви прем`єр хоч і не пострадянської, але все таки дружньої щодо Кремля Сербії, а також чиновники рангом нижче - з Туреччини та Боснії і Герцеговини.
Головною ланкою цієї зустрічі була українська делегація на чолі з Юлією Тимошенко. Вона прибула на "саміт" в Кремль після короткого спілкування з Володимиром Путіним у Будинку уряду РФ. З ним же вона зустрілася і після, але вже віч-на-віч, що додатково показало - "саміт" проводився не стільки з метою вирішити проблему, скільки знову поговорити про неї.
На підсумковій прес-конференції в Єкатерининському залі Кремля російський президент Медведєв резюмував - "головне, що вдалося зробити, це відкрито, абсолютно в конструктивній доброзичливій манері обмінятися враженнями про газову кризу, яка існує в Європі".
З конкретних пропозицій він озвучив лише кілька моментів. По-перше, необхідність розробки нових міжнародних документів замість Європейської енергетичної хартії (щоб відвернути газові суперечки в майбутньому). По-друге, можливість відкриття для України безвідкличного акредитиву в одному з банків Європи як гаранта "Газпрому" в разі незаконного відбору газу Україною (що вирішило б сьогоднішню газову суперечку між Москвою і Києвом). Росія, заявив Медведєв, готова навіть допомогти Україні в отриманні такого акредитиву на суму близько 1 мільярда доларів. І, по-третє, - постачання російського газу в Україну повинні здійснюватися без посередників і за ринковою ціною. За словами Медведєва, враховуючи прив`язку цін на газ до падаючих цін на нафту, такі розрахунки можуть бути вигідніші для України, ніж якісь особливі домовленості.
Другий раунд - за закритими дверима
Але, судячи з усього, спецціни на газ для України все ж таки залишаться. Принаймні, до такого висновку підштовхує результат 5-годинного тет-а-тету Тимошенко з Путіним, який відбувся вже після кремлівських бесід у широкому форматі.
У переговорах голів урядів, крім прем`єрів двох країн, брали участь керівники "Газпрому" і "Нафтогазу України" Олексій Міллер і Олег Дубина. Зустріч закінчилася далеко за північ. Судячи з утомленого вигляду парламентерів, газова суперечка вирішується непросто. Як свідчить близьке до переговорного процесу джерело, сторони налаштовані цілком конструктивно. Проте укласти угоду з ходу заважає тотальна недовіра - обговорювати доводиться кожну деталь майбутньої "газової" угоди.
Літак українського прем`єр-міністра узяв курс на Київ на початку третьої години ночі. І хоча про конкретні результати говорити ще рано - до Києва Тимошенко полетіла, взявши з Путіна попередню обіцянку про ціну на газ для України. Російський прем`єр пообіцяв 20-відсоткову знижку на блакитне паливо в 2009 р. Щоправда, за однієї умови - якщо Росія платитиме стару транзитну ціну через територію України. А перехід безпосередньо на ринкові ціни запланований на 2010 рік.
Тим часом замерзлі без російського газу Європі залишається поки тільки чекати. Не дивно, що енергетичною конференцією в Москві ЄС залишився незадоволений - розраховувати на відновлення постачань блакитного палива він може лише після підписання всього пакету газових угод між Києвом і Москвою.
Утім, є надія, що до цього моменту залишилися лічені години.
Роман Цимбалюк
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас