Клишаві інвестиції. Що буде з ПІФами? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клишаві інвестиції. Що буде з ПІФами?

Фондовий ринок
2322
Прибутковість сертифікатів відкритих ПІФів в останні тижні коливається відсотків десь так у сім-вісім, і частіше в мінус. Але найцікавіше, що в цій зовсім не анекдотичній ситуації перебувають інвестори, які вкладають свої гроші в ПІФи.
Всього двом-трьом відкритим фондам, згідно з даними УАІБ, вдається в наші дні збільшувати кількість проданих сертифікатів, щоправда, не на багато. І пальмову галузь не перший місяць утримує відкритий фонд "СЄБ збалансований" (наприклад, за перші 10 днів грудня продано сертифікатів фонду на 3,81 тис. грн.). Всі інші ПІФи повільно, але впевнено втрачають свої віртуальні і реальні кошти: і через запізнілі процедури переоцінки активів, і через вихід інвесторів. Ніхто - ні КУА, ні їхні інвестори - не мають ілюзій.
"Масового припливу нових грошей у відкриті фонди навряд чи варто очікувати, як і суттєвого відтоку, - думає інвестиційний аналітик КУА "Спарта" Андрій Шкляр, - хто не вийшов раніше, вже втратив 40-70% інвестицій на сьогоднішній момент. Але це не означає, що втратив взагалі. Тепер залишається дочекатися відкоту ринку. Сертифікати відкритих фондів і далі будуть котируватися, залежно від того портфеля, що сформували управляючі фондів".
Маленьке бажання
Власне, від майстерності і досвідченості управляючих портфелями фондів залежить те, наскільки вдало зможуть пережити кризу ПІФи. Як думає Володимир Оваденко, директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент", відкриті фонди почнуть показувати позитивну прибутковість, тому що різко скоротилася частка активів в акціях (сертифікати відкритих фондів до цього падали переважно за рахунок частки акцій у структурі їхніх активів), а в депозитах збільшилися: "Подальше зниження вартості сертифікатів відкритих фондів за рахунок акцій українських підприємств обмежено, тому що їхня частка, як правило, вже була скорочена нижче 40%, а потенціал падіння ринку залишається порівняно невеликим. У той же час, існують ризики з боку інструментів з фіксованою прибутковістю, зростають ризики дефолтів по корпоративних облігаціях. Якщо компанія, облігації якої включені в активи фонду, збанкрутує (що в даних умовах можливо), то вартість сертифіката відповідно знизиться. Те ж саме справедливо й для банківських депозитів".
"Не бачу приводу не заробляти підвищені відсотки в гривневих інструментах, якщо немає зобов'язань у валюті, - говорить Андрій Шкляр, рекомендуючи розглядати інвестиції в пайові фонди з позицій диверсифікованості ризиків. - Якщо є валютні зобов'язання (кредити, наприклад), то не потрібно вже гнатися за гривневою прибутковістю, а страхувати свої валютні ризики по зобов'язаннях - частину своїх заощаджень перевести у валюту зобов'язань. Інакше курсові коливання "з'їдять" всю прибутковість у гривні". Ну а якщо немає в тебе ні перед ким ніяких боргів, а просто є деякі кошти, можна ризикнути й закласти фундамент свого статку в майбутньому вже в найближчі півроку. Ризикувати має сенс незначною сумою, не більше 10-15% своїх вільних зараз коштів. І ризик себе може виправдати вже цього року, як припускає Андрій Шкляр, якщо придивитися до облігаційних фондів, які будуть забезпечувати прибутковість на рівні 35-50% річних.
"Можна зайти в інвестиційні фонди з прозорим портфелем коротких паперів, - міркує Андрій Шкляр. - Якщо облігація гаситься в найближчі 3-6 місяців, вона вважається більш-менш короткою, і ризик по ній менший. Якщо фонд купував папери в найближчому минулому, не більше 2 місяців тому, можете бути впевнені, що фонду такі папери приносять прибутковість ніяк не менше, ніж позначені цифри. На такому ринку, як сьогодні, інвесторів папери з меншою прибутковістю взагалі не цікавлять".
Подібна впевненість, однак, не вселяє великого оптимізму. Більшість експертів ринку стверджують, що не варто цього року розраховувати на ефект 2007 року. "Якщо основна мета вкладень - отримати прибуток вже в наступаючому році, то краще інвестувати в інструменти з фіксованою прибутковістю", - рекомендує Андрій Золотухин.
"Тим інвесторам, чий обрій інвестування - до півроку, варто обирати фонди облігацій або депозити в банках", - підтримує думку керівник відділу з роботи з інвесторами КУА "Мілленіум Ессет Менджмент" Марков Володимир.
Ідею про можливість "одержати прибутковість, що перевищує ставки по гривневих депозитах", підтримує й Олексій Дударенко, управляючий активами Parex Asset Management Ukraine, рекомендуючи, звичайно, не інвестувати у фонди на короткий період і обирати облігаційні фонди. Але є й супротивники подібного роду консервативної стратегії. Володимир Оваденко, директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент", вважає, що у фонди облігацій із впевненістю можна буде інвестувати "після стабілізації макроекономічної ситуації і боргового ринку, після хвилі банкрутств".
"Зараз варто уникати інвестицій у фонди облігацій, - готовий сперечатися й інвестиційний аналітик Foyil Asset Management Ukraine Олег Дрижак, - фонди акцій і грошових фондів залишаються привабливими". А Андрій Золотухин вважає, що "можна вкласти кошти у відкриті та інтервальні фонди, якщо обрій інвестування становить хоча б рік".
Велика мрія
Сформована ситуація більш ніж показова: інвестиційні сертифікати - фінансовий інструмент довгострокового використання. Практично абсолютна більшість паперів ІСІ досягла "свого дна". А на дні, як відомо, можна знайти чимало досить цікавого і коштовного.
У найближчі півроку фондовий ринок, за прогнозами аналітиків, буде перекочуватися з боку на бік, створюючи ідеальні умови для покупки найцікавіших паперів за копійки.
"У цьому році можна зробити гарний заділ для одержання доходів через 2-3 роки, - переконаний Андрій Золотухин, - інвестуючи в закриті фонди акцій. Ті, хто не побоїться інвестувати в найближчі 9 місяців, одержать гарну можливість на низьких рівнях увійти в ринок, що вже близький до свого дна, і заробити на відновленні ринку і зростанні економіки. Ті, хто буде вкладати пізніше, після того, як ми побачимо стабільне зростання ринку, швидше за все, втратять перші 30-40% зростання ринку".
Щоб встигнути й не втратити багато з майбутнього прибутку, Володимир Оваденко радить заходити в закриті фонди акцій "невеликими сумами, декількома порціями протягом першого півріччя".
Але це в тому випадку, якщо намір інвестувати виміряється довгим строком у кілька років. "Якщо інвестор обирає для себе закритий фонд акцій, тобто орієнтується на довгострокове інвестування, при поточному падінні ринку вже не має особливого значення, коли будуть придбані цінні папери фонду: зараз, на початку наступного року або протягом першого півріччя, - міркує директор департаменту публічних фондів ТОВ "КК "Сократ" Наталя Бахмач, - інвестиційний період в 2-3 роки дозволить йому нівелювати навіть можливе просідання ринку за наступних 6-9 місяців".
Час здійснення бажань
Не рекомендує вкладати гроші в будь-які фонди на даному етапі управляючий активами Astrum Investment Management Олег Неплях. "У першому півріччі ми очікуємо падіння або в найкращому разі стагнації української економіки, що не дасть фондовому ринку істотно вирости від поточних значень, - відверто каже він. - Таким чином, вкладення в закриті фонди, активи яких складаються переважно з акцій, недоцільно. Вкладення в інтервальні та відкриті фонди навіть більш небезпечно, тому що частина їхніх активів представлена банківськими депозитами та облігаціями, якість яких неясна. І якщо вартість акцій закритих фондів вже враховує ризики фондового ринку (їхні акції впали пропорційно акціям підприємств у їхній структурі), то активи відкритих та інтервальних фондів додатково несуть невраховані ризики по інструментах з фіксованою прибутковістю. Частина облігацій і банківських рахунків фондів несуть високі ризики дефолта, які ніяк не відображаються на вартості їхніх сертифікатів. Крім того, прибутковість відкритих та інтервальних фондів буде зараз не вище депозиту в надійному банку або державній облігації. Таким чином, у першому півріччі вкладати гроші у фонди не варто".
Абсолютна більшість гравців фондового ринку сподівається на другу половину року. Найсміливіші оптимістичні припущення висловлює Андрій Золотухин: "Оптимістично: ринок до кінця 2009 року відіграє хоча б на 100% від поточних рівнів до 600-650 пунктів. Тоді найбільше зростання покажуть закриті фонди акцій, менше - відкриті та інтервальні фонди. Ситуація по прибутковості може бути дуже схожа на підсумки 2006 року. Якщо припустити, що ринок виросте на 100%, то відкриті фонди виростуть на 30-50%, а інтервальні - на 40-60%, по закритих фондах зростання може скласти 80-100%. А песимістично: фонди акцій покажуть прибутковість близьку до нуля, а відриті та інтервальні фонди покажуть прибутковість на рівні 10-12% за рахунок присутності в портфелях значної частки інструментів з фіксованою прибутковістю".
Схоже, цього року можна хіба що поекспериментувати із зайвими грішми в ІСІ, намагаючись добути з мідяків золоті монети. Ну а на справжнє диво сподіватися років тільки через два-три.
Наталя Гамолья
За матеріалами:
Особовий Рахунок
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас