Падаємо і стискуємося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падаємо і стискуємося

Фондовий ринок
2327
На поточному тижні газова війна між Україною і Росією почала переходити зі стану інформаційної і технологічної в юридичну площину, українська гривня трохи призупинила свою девальвацію на міжбанківському і роздрібному ринку, а біржовий український ринок зберіг спадний ціновий тренд початку року.
13 січня через відсутність компромісу з обсягів прокачування і маршруту російського газу, що транспортують через Україну до Європейського Союзу, між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", анонсоване "Газпромом" поновлення транзиту російського природного газу європейським споживачам так і не відбулося.
За фактом транспортування палива до Європу, що зірвалося, "Газпром" вирішив перевести триваючий майже два тижні газовий конфлікт з інформаційно-політичної в правову площину і подав позов до Арбітражного інституту Торговельної палати м. Стокгольма з вимогами з безумовного забезпечення НАК "Нафтогаз України" транзиту російського газу до ЄС територією України.
У свою чергу країни Євросоюзу вже готові подавати до європейського суду позови за відсутність законтрактованих поставок газу як до ВАТ "Газпром", так і до НАК "Нафтогаз України".
На тлі чергового політико-економічного конфлікту навколо української газової труби між Росією та Україною, що активно розгортається, українська економіка почала 2009 рік не найкращим чином.
Вимушено тривалі новорічні свята в країні через фінансово-економічну кризу до середини місяця повинні були вже закінчитися, однак багато українських підприємств-експортерів продовжують перебувати в напівпасивному стані через слабкий попит на українську продукцію на світових товарно-сировинних ринках і проблемах з дефіцитом газу.
Державний комітет статистики в середині тижня оприлюднив дані за результатами зовнішньоторговельної діяльності України за 11 місяців 2008 року, що також виявилася досить обтяжуючою.
За січень-листопад 2008 р. експорт товарів з країни склав 63 млрд. 046,2 млн. дол., а імпорт в Україну досяг 80 млрд. 757,1 млн. дол. У порівнянні з відповідним періодом 2007 р. експорт збільшився на 41,7%, а імпорт виріс на 49,4%.
Таким чином, негативне сальдо зовнішньої торгівлі за 11 місяців 2008 р. в Україні досягло 17 млрд. 710,9 млн. дол. (за січень-листопад 2007 р. негативне сальдо було майже в 2 рази менше, склавши 9 млрд. 555,7 млн. дол.)
Коефіцієнт покриття експортом імпорту знизився до 0,78 (у січні-жовтні 2008 року він становив 0,79, а в січні-листопаді 2007 р. був 0,82).
З початку 2008 року зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами з 216 країн світу.
Обсяги експортних поставок у країни СНД склали 35,3% від загального обсягу експорту, Європи - 29,3% (у т.ч. у країни Європейського Союзу - 26,9%), Азії - 22,9%, Америки - 6,4%, Африки - 5,9%.
Імпорт з країн СНД склав 39,7% від загального його обсягу, Європи - 35,5% (у т.ч. з країн Європейського Союзу - 33,6%), Азії - 17,7%, Америки - 4,8%, Африки - 1,8%, Австралії та Океанії - 0,5%.
За підсумками десяти місяців 2008 року негативне сальдо зовнішньої торгівлі України було набагато менше, склавши 14 млрд. 283,1 млн. дол. проти 6 млрд. 664,4 млн. дол. за аналогічний період попереднього року.
Імовірно, у цілому за підсумками 2008 року негативне зовнішньоторговельне сальдо досягне $18,5-19,5 млрд., що виявиться найгіршим результатом у зовнішньоекономічній торговельній діяльності України за всі 17 років її незалежності.
У нинішньому році негативне зовнішньоторговельне сальдо через світову фінансово-економічну кризу, скорочення українського зовнішньоторговельного обігу на 30-40% та обмежувальних процедур відносно некритичного імпорту може знизитися більш ніж у два рази до $5-7 млрд.
Разом з тим, слабкі економічні показники у виробництві і падінні попиту на товарну продукцію та послуги на внутрішньому ринку України практично не зможуть яким-небудь позитивним чином позначитися на зниженні інфляції в нашій країні, у всякому разі, у першому кварталі поточного року.
Більше того, через валютно-курсову нестійкість національної грошової одиниці та зростання тарифів на енергетичні ресурси, насамперед на природний газ, офіційна інфляція в Україні в перші три місяці 2009 року скоріше всього збережеться на досить високому рівні, становлячи щомісяця півтора-два відсотка.
Реальна економіка весь перший квартал продовжить інтенсивно "стискуватися", а падіння темпів ВВП тільки в січні складе більше 5% від рівня вже досить економічно слабкого грудня 2008 року.
У випадку ж значного погіршення макроекономічної обстановки в Україні щомісячне падіння темпів ВВП може становити понад 10% від аналогічного періоду минулого року.
В умовах кризи, нестабільної ситуації на валютному ринку і дуже дорогих кредитних ресурсів (на рівні 30% річних у гривні) багато українських підприємств опиняться в дуже непростих виробничо-фінансових умовах, що буде змушувати їхніх власників шукати можливості, як з істотної оптимізації діючих виробництв, так і з продажу бізнесу, щоб уникнути перспективи банкрутства.
При цьому якщо ще два-три роки тому в Україні було дуже складно купити гідний для інвестицій актив (або через його надмірну дорожнечу, або відсутність у власника явного інтересу до його продажу), то в році, що наступив, у покупців з'явиться досить широкий вибір для оптимальних покупок.
Причому пропозиції про продаж активів або бізнесу будуть присутні практично у всіх галузях економіки.
Так, якщо в попередні роки найбільш популярними на ринку M&A були компанії фінансової сфери, об'єкти нерухомості, рекреації, ритейла, то цього року на активний продаж будуть виставлятися великі підприємства хімічної, машинобудівної галузі, ГМК, чому досить сильно буде сприяти подорожчання енергоресурсів, а також висока збутова конкуренція на світових ринках.
Проте, інвестиційним проривом 2009 рік явно не стане, якщо в 2008 році обсяг тільки прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в економіку України перевищив $10 млрд., що є історичним рекордом для нашої країни, то для 2009 року буде ще досить непоганим результатом, якщо ПІІ в Україну виявляться більше $5 млрд.
У четвер, 15 січня, Держкомстат оприлюднив дані з економічного розвитку України в 2008 році, які виявилися більш ніж у три рази гірше від запланованих урядом на початок 2008 року і майже в 2 рази менше від прогнозних очікувань переглянутих Міністерством економіки вже в четвертому кварталі минулого року.
За підсумками 2008 року усередині валовий продукт (ВВП) України склав всього 2,1% (на початок року зростання ВВП українським урядом очікувалося в 6,8%, що згодом Мінекономіки знизило до рівня 3,5-4%).
Настільки значному зниженню економічного зростання сприяла ціла низка негативних фінансових, виробничих і торговельних факторів, однак найбільше сприяв істотний спад промислового виробництва в підсумковому кварталі 2008 року.
Тільки в грудні 2008 м обсяг промислового виробництва в Україні скоротився в порівнянні з аналогічним показником минулого року на 26,6%, а в цілому за січень-грудень 2008 р. обсяг промислового виробництва знизився на 3,1%, що є найгіршим результатом за останні 12 років. Останній раз спад у промисловості спостерігався ще в 1998 році, але й тоді він був набагато менше, становлячи тільки 1%.
На поточний рік у прийнятому наприкінці грудня 2008 року держбюджеті-2009 року Кабінетом Міністрів України закладений ріст ВВП на рівні 0,4% при інфляції в 9,5%.
За оцінками більшості міжнародних та українських експертів в 2009 році український ВВП знизиться як мінімум на 5% від результатів 2008 року, а інфляція в Україні складе 15-20%.
На поточному тижні відразу дві міжнародні організації оприлюднили свої річні рейтинги за рівнем політичних та економічних свобод більшості країн світу.
Відповідно до рейтингу політичних свобод, що публікує Міжнародна організація Freedom House, Україна увійшла до числа вільних країн, забезпечивши на 3 бали політичні права і на 2 бали цивільні свободи (найвищий бал -1, найгірший - 7).
До "вільних" за критеріями Freedom House в 2008 році були зараховані 89 країн, в основному це держави Західної Європи і Північної Америки. У число "вільних" з числа республік колишнього СРСР, крім України, потрапили також Естонія, Латвія і Литва.
У категорію "частково вільних" за підсумками 2008 року потрапили 62 держави і регіони - на два більше в порівнянні з попереднім оглядом. Серед них Молдавія, Абхазія, Грузія, Вірменія, Киргизія.
Росія знову потрапила в категорію "невільних" держав. За підсумками 2008 року Росія виявилася серед країн, де, на думку Freedom House, опозиція, неурядові організації і незалежні ЗМІ відчувають на собі найбільш сильний тиск з боку влади.
У список "невільних" держав і регіонів потрапили також Китай, Чечня, Білорусія і Південна Осетія.
Однак гірше за всіх, вважають експерти, ситуація із цивільними і політичними свободами у Північній Кореї, Туркменії, Узбекистані, Лівії, Судані, М’янмі, Екваторіальній Гвінеї і Сомалі.
Проте в щорічному рейтингу економічних свобод, що публікує дослідницький центр Heritage Foundation (США) разом з газетою The Wall Street Journal, що включає 179 країн світу, Україна за рік втратила майже 20 позицій, вперше з 2002 року ставши "економічно невільною країною".
За 2008 рік наша країна скотилася з 125-го на 133-е місце, заробивши всього 48,8 бали (у лідера рейтингу Гонконгу - 90 балів).
Головними причинами такого стрімкого падіння стали непрозорість державних витрат, втручання уряду в роботу приватного бізнесу і відсутність боротьби з корупцією.
Рейтинг економічної свободи підраховується з 1995 року за десятьма ключовими факторами, серед яких – свобода в бізнесі, торгівлі, інвестиціях, на ринку праці, податкове навантаження, захист прав власності, гарантії невтручання держави в приватний бізнес.
В 15-й раз поспіль рейтинг очолили Гонконг і Сінгапур. За ними в першій десятці розмістилися Австралія, Ірландія, Нова Зеландія, США, Канада, Данія, Швейцарія і Великобританія. Останні місця в рейтингу посіли Куба, Зімбабве і Північна Корея.
Визнання України економічно невільною країною викликано погіршенням її позицій у більшості категорій. Найгірші показники одержали боротьба з корупцією (27 балів) і державні витрати (39 балів). Heritage Foundation відзначає, що економіка країни "скована державним втручанням у приватний сектор", а приватизація телекомунікаційного сектора затримується.
Деяким краще виявилися оцінки фінансової свободи (40 балів) і торговельної політики (40,5 бала). У звіті відзначається, що слаборозвинені ринки капіталу України погано регулюються, неефективне корпоративне керування зменшує прозорість фондового ринку, а реструктуризація банківського сектора здійснюється вповільненими темпами.
За минулий рік зовсім не покращилися оцінки по Україні й відносно інвестиційної політики і захисту прав власності.
Єдиною сферою, в якій було зафіксоване поліпшення, стала торговельна політика нашої країни, що в основному відбулося завдяки вступу України до СОТ в лютому 2008 року.
У новому рейтингу Україну випереджають більшість країн СНД, за винятком Білорусії і Туркменії (167-е і 169-е місця, відповідно).
Росія, що посіла 146-е місце (50,8 бала) і Узбекистан - 148-е місце (50,1 бала) незначно випередили Україну в рейтингу, однак змогли потрапити в категорію "помірковано невільних" країн.
Кращі результати серед країн Співдружності показали Вірменія (31-е місце), Грузія (32), Киргизія (74) і Казахстан (83), які були віднесені до категорії "помірковано вільних" країн.
Світові фондові ринки на поточному тижні через дуже слабкі статистичні дані в національних економіках і песимістичних очікуваннях інвесторів пішли вниз у середньому на 5%, а український біржовий ринок при досить значному в порівнянні з попереднім тижнем торговельному обороті на ринку акцій (0,66 млрд. грн.) втратив за тиждень майже 1,5%.
У ПФТС торговельний сплеск активності спостерігався тільки в середу, 14 січня, коли завдяки корпоративно-технічним угодам з акціями трьох емітентів - представників ГМК, на загальну суму в 654 млн. грн., сукупний торговельний оборот за сесію склав 655 млн. грн.
Проте, в інші торговельні сесії тижня торговельна активність на ринку акцій залишалася низькою, становлячи в середньому 2 млн. грн.
При цьому протягом тижня торговельний оборот цінними паперами другого ешелону був набагато нижче, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 81,69%, при їхній ринковій частці на попередньому тижні в 89,05%.
Фондова біржа ПФТС з 15 січня ввела ваговий коефіцієнт для акцій свого індексного кошика.
У цей час в індексний кошик ПФТС входять цінні папери компаній: Крюковський вагонобудівний завод, Авдієвський КХЗ, "Азовсталь", "Дніпроенерго", Єнакіївський металургійний завод, "Західенерго", "Київенерго", Маріупольський завод важкого машинобудування, ММК ім. Ілліча, "Мотор Січ", "Інтерпайп НТЗ", "Полтавський ГЗК", "Райффайзен Банк Аваль", "Стирол", НПО їм. Фрунзе, "Укрнафта", Укрсоцбанк, "Укртелеком", "Центренерго" та Алчевський металургійний комбінат.
Коефіцієнт акцій всіх емітентів встановлений на 1 квартал 2009 року на рівні 1%, виключенням є акції "Західенерго", коефіцієнт яких прийнятий у розмірі - 0,4010%.
За 4 дні тижня індексний кошик ПФТС втратив 3,81 пункти (-1,3%), а фондовий індикатор зменшився з 293,79 індексних пункту на 9 січня, до значення в 289,98 індексних пункту, станом на 15 січня 2009 року. На попередньому тижні індекс ПФТС понизився на 2,53% або 7,63 індексних пункту.
З початку тижня в ПФТС пройшли торги цінними паперами на 905,05 млн. грн., з яких 660,73 млн. грн. (73,0%) склала торгівля акціями. Тижнем раніше обсяг торгів у ПФТС був майже в 107 разів менше, досягши за два торговельних дні тільки 8,51 млн. грн., з яких 1,34 млн. грн. або 15,73% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС підвищився на 6,06 млн. грн., склавши 37,46 млн. грн. (+19,3%), а пропозиція на продаж акцій збільшилася до 70,9 млн. грн. (+6,46%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Авдіївський коксохімічний завод". З 12 до 15 січня з акціями підприємства в ПФТС було проведено 11 угод на 341,79. грн., а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 4,4 грн. (+0,92%), на продаж - 4,65 грн. (+4,49%). Остання угода пройшла за ціною 4,5 грн. (-13,46%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента досяг 5,68%.
Друге місце посіли цінні папери ВАТ "Азовсталь" (обсяг торгів -194,07 млн. грн.). З початку тижня з акціями емітента в ПФТС відбулося 16 угод, а котирування мають вигляд: на покупку акцій - 0,81 грн. (-4,82%), на продаж - 0,82 грн. (-5,21%) за акцію. Остання угода була проведена за ціною 0,83 грн. (-3,49%) за одну акцію. Спред між котируваннями становить 1,22%.
Третє місце посіли цінні папери ВАТ "Запоріжкокс" (обсяг торгів - 119,28 млн. грн.). За тиждень з акціями підприємства в торговельній системі відбулася тільки 1 угода, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,42 грн. (не змінилася протягом тижня), на продаж - 1,85 грн. (-28,65%) за акцію. Остання угода укладена за ціною 4,0 грн. (-20,0%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 340,48%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень понизився до 20,62 млн. грн. (-5,8%), а загальна пропозиція на продаж склала 127,48 млн. грн. (+15,8%).
На ринку корпоративних боргових паперів лідерами стали облігації компаній "Надра-Альянс" (серія А) (обсяг торгів - 68,25 млн. грн.), "ЛуАЗ" (серія В) (обсяг торгів - 58,72 млн. грн.) і "Караван" (серія З) (обсяг торгів - 58,2 млн. грн.).
На ринку ОВДП протягом тижня торги пройшли на 14,69 млн. грн.
У ПФТС за тиждень пропозиція на продаж держпаперів не змінилася і склала 2,3 млн. грн., а попит на покупку понизився до 1,58 млн. грн. (-1,25%).
Серед держпаперів торгувалися ОВДП з терміном погашення 30.12.2009 (обсяг торгів - 11,11 млн. грн.), ОВДП з терміном погашення 30.06.2009 (обсяг торгів - 2,7 млн. грн.) і ОВДП з терміном погашення 01.04.2009 (обсяг торгів - 873,31 тис. грн.).
Попит та пропозиція на ринку муніципальних бондів за тиждень не змінилися і склали 0,5 млн. грн. та 1,81 млн. грн., відповідно.
З 12 до 15 січня на ринку муніципальних облігацій угод не було.
За видами цінних паперів, що торгувалися у ПФТС, лідером тижня став ринок акцій.
Протягом тижня акцій емітентів наторгували на 660,73 млн. грн. (73,0%). У попередній торговельний тиждень торгівля акціями досягла 1,34 млн. грн. або 15,73% від сукупного торговельного обороту ПФТС.
На друге місце опустився ринок корпоративних облігацій. За тиждень торги бондами корпорацій пройшли на суму в 226,98 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 25,08%. Минулого тижня корпоративних облігацій у ПФТС наторгували на 6,83 млн. грн., а їхня частка в загальних оборотах біржі була 80,31%.
Ринок держпаперів посів третій рядок тижневого рейтингу торгів.
З 12 до 15 січня на ринку ОВДП торги пройшли на 14,69 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 1,62%. Тижнем раніше торговельний оборот на ринку держпаперів пройшов на 337,27 тис. грн. або 3,96% від загального торговельного обороту біржі.
На ринку муніципальних бондів угод у році, що наступив, поки ще не було.
З початку року індекс ПФТС втратив 11,44 пункту або 3,8%, понизившись з оцінки в 301,42 індексних пункту на 30 грудня 2008 року, до значення в 289,98 індексних пункту, станом на 15 січня 2009 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (12.01.09-15.01.09)*
Вид цінних паперів (торгів) Обсяг торгів, грн Обсяг торгів, грн
Ринок державних цінних паперів 14 687 038.66 1.62
ОВДП 14 687 038.66 100.00
Ринок муніципальних цінних паперів -- --
Муніципальні облігації -- --
Ринок корпоративних облігацій 226 984 570.64 25.08
Корпоративні облігації 226 984 570.64 100.00
Ринок акцій 660 728 093.72 73.00
Блакитні фішки 539 720 154.60 81.69
Акції 2-го й 3-го рівня 121 007 939.12 18.31
Ринок інвестиційних сертифікатів 2 652 554.46 0.29
Інвестиційні сертифікати 2 652 554.46 100.00
Похідні цінні папери -- --
Опціони -- --
Разом 905 052 257.48 100.00
* сума торгів наведена без урахування анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань по "блакитних фішках" за період (09.01.09 - 15.01.09)
На поточному тижні лідерами зростання ринкової капіталізації серед емітентів індексного кошика ПФТС стали цінні папери ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування", ВАТ "Дніпроенерго" і "Західенерго".
До кінця тижня ціна на покупку акцій ВАТ "Маріупольський завод важкого машинобудування" виросла на 8,33% до 13,0 грн. за акцію, на продаж склала 14,4 грн. (+2,86%) за акцію, а остання угода пройшла за ціною 13,5 грн. (-6,83%) за одну акцію. Спред між котируваннями до закінчення тижня склав 10,77%. За тиждень з акціями заводу відбулася 1 угода на 405,0 тис. грн.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Дніпроенерго". Кращі біржові котирування акцій емітента в ПФТС на 15 січня мали вигляд: на покупку акцій - 445,0 грн. (+3,49%), на продаж - 500,0 грн. (+3,09%) за акцію, остання угода була проведена за ціною 430,0 грн. (-14,0%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 12,36%. З 12 до 15 січня з акціями генеруючої компанії відбулися 4 угоди на 212,5 тис. грн.
Замикають ТОП-3 тижня серед "блакитних фішок" ПФТС цінні папери ВАТ "Західенерго". Кращі котирування акцій емітента в ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 369,0 грн. (+3,36%), на продаж - 375,0 грн. (+2,18%) за акцію. Остання угода була укладена за ціною 375,0 грн. (+3,88%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 1,63%. З початку тижня з акціями енергокомпанії пройшло 7 угод на 1,1 млн. грн.
Аутсайдерами тижня серед представників індексного кошика ПФТС стали цінні папери ВАТ "Райффайзен Банк Аваль".
Кращі котирування акцій емітента до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 0,17 грн. (-19,05%) за акцію, на продаж - 0,23 грн. (-4,56%), остання угода пройшла за ціною 0,24 грн. (не змінилася з попереднього тижня) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 35,29%. Протягом тижня угод із цінними паперами даної фінансової установи в ПФТС не було.
Олег Морква, Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас