Глобальні ринки: песимісти виграли суперечку з оптимістами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: песимісти виграли суперечку з оптимістами

Фондовий ринок
397
Американські фондові ринки в середу поставили шеститижневий рекорд з темпів падіння. Негативний тренд, що сформувався на початку року, схоже, не буде зломлений найближчим часом. Апетит інвесторів, що прокинувся після презентації безпрецедентного пакета економічних стимулів по усьому світі від США до Китаю наприкінці 2008 р., був зіпсований непорядною економічною ситуацією. Ейфорія пройшла, а рецесія, як виявилося, - ні.
Макроекономічна ситуація в розвинених країнах продовжує різко погіршуватися. Промислове виробництво в країнах Єврозони знизилося на 1,6% у листопаді до жовтня 2008 р., і на 7,7% до листопада 2007 р. Маховик "скорочення споживання-звільнення-скорочення споживання " вже запущений. Роздрібні продажі в США в грудні впали на 2,7%, що у два рази перевищило очікування аналітиків. "Бежева книга " (звід коментарів щодо поточної економічної ситуації, видаваний ФРС США 8 разів на рік), опублікована вчора, також показала прогресуючу слабість економіки США. Іпотечний індекс МБА показав формальне зростання за рахунок рефінансування старих позик. Індекс заявок на покупку знизився на 14,1%. Підсумок закономірний - глобальне падіння на фондових ринках і зростання казначейських зобов'язань США.
Американський S&P 500 впав на 3,4%, європейський DJ Stoxx 600 - на 4,4%. Додатковий удар європейським фінансовим ринкам був нанесений рейтинговими компаніями. У надії відновити реноме, що похитнулося, вони ринулися приводити свої оцінки кредитних ризиків позичальників у відповідність з економічними реаліями. Реалії змусили S&P знизити суверенний рейтинг Греції до А-, на черзі Ірландія, Португалія та Іспанія. Зниження суверенного рейтингу члена Євросоюзу вплинуло не тільки на фондовий, але й на ринок суверенних бондів і курс євро/долар.
Свопи на дефолт по зобов'язаннях Греції виросли на 18 б.п. до 250 пунктів. Суверенні борги найбільш вразливих економік Євросоюзу торгуються з дисконтом до бондів Німеччини: спред іспанських десятирічних бондів до аналогічних бундесбондів досяг 99 б.п. (17 б.п. роком раніше), італійських - 141 б.п. (36 б.п. роком раніше). Оскільки для Німеччини залучення боргу проблематичніше, ніж для США (окремі випуски бундесбондів не вдається розміщати), проблема фінансування бюджетного дефіциту, що в окремих країн буде вище цільових 3%, для країн другого ешелону єврозони може стати істотною.
Проблеми в макроекономіці - проблеми на сировинному ринку. Ціни на нафту впали нижче 37 дол./барель із перспективою 35 дол. Ціни на золото готуються тестувати бар'єр 800 дол. за унцію з поточною ціною 808 доларів. Переломити тренд може сьогоднішнє засідання ЄЦБ. Однак, з огляду на макроекономічну ситуацію у випадку консервативного рішення ЄЦБ, ми не виключаємо продовження зростання долара і падіння сировини. У середу у виграші виявилися валюта і казначейство США. Казначейство одержить доступ до більше дешевих довгострокових ресурсів - прибутковість по десятилітнім бондам знизилася на 0,09 п.п. до 2,21%. Інтерес до казначейських зобов'язань зберігається на високому рівні, незважаючи на очікування зростання прибутковості під кінець року і скорочення спреда корпоративних бондів інвестиційного рейтингу до казначейських бондів, що свідчить про зростання толерантності до ризику. Високий попит на суверени США дозволить створити базу для програм з підтримки економіки.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас