"Нафтогаз" просить "Газпром" надати у кредит паливний газ для відновлення транзиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" просить "Газпром" надати у кредит паливний газ для відновлення транзиту

Енергетика
2389
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" звернулася з листом у російський "Газпром" із проханням надати у вигляді технічного кредиту паливний газ, необхідний для поновлення транзиту російського палива в країни Європи через територію України. Про це повідомив на брифінгу голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина.
"Ми направили, щоб не було взаємних звинувачень, що нам потрібний технологічний газ, враховуючи що в нас не врегульовані питання ціни транзиту, ціни газу. Попросили у вигляді технічного кредиту позичити або як завгодно", - сказав він, додавши, що "Газпром" поки не відповів "Нафтогазу".
Він також підтвердив, що на адресу "Газпрому" був направлений проект тимчасової технологічної угоди для регулювання роботи газотранспортних систем України і Росії.
"Учора ми направили, враховуючи що немає технологічної угоди на рік, тимчасову угоду до 1 лютого, за якою ми будемо розуміти, як працюють ГТС, і поки чекаємо на це відповіді", - сказав Дубина.
Він також повідомив, що відновити транзит по тих напрямках, по яких вимагає "Газпром", неможливо, оскільки це приведе до розбалансування роботи української ГТС.
Дубина повідомив, що в середу одержав від "Газпрому" вимоги почати транзит по заявлених напрямках: газовимірювальна станція "Суджа" - ГВС "Орловка" і ГВС "Суджа" - ГВС "Ужгород".
"Але це зробити ми не можемо, оскільки доведеться розбалансувати систему", - сказав він.
Дубина висловив упевненість, що "Газпром" розуміє це.
Як повідомляло агентство, раніше "Газпром" заявив, що "Нафтогаз України" направив на адресу російського концерну проект угоди про умови поновлення транзиту газу, у якому просить надати на безкоштовній основі 1,56 млрд. куб. м газу.
13 і 14 січня "Газпром" подавав заявки про поновлення транзиту через газовимірювальну станцію "Суджа" на ГВС "Орловка".
"Нафтогаз" попросив "Газпром" почати постачання газу не через ГВС "Суджа", а через ГВС "Валуйки" і "Писарівка", але "Газпром" відмовив у цьому проханні.
У випадку транзиту газу по маршруту "Суджа" - "Орловка" без газу через необхідність переорієнтації роботи газотранспортної системи залишаться Луганська, Донецька, Одеська, частково Дніпропетровська області.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас