Гриценко: Крим здатний повністю забезпечити себе газом, що видобувається на шельфі моря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гриценко: Крим здатний повністю забезпечити себе газом, що видобувається на шельфі моря

Енергетика
1063
Автономна Республіка Крим може повністю забезпечити себе газом, що добувається на шельфі Чорного та Азовського морів державним акціонерним товариством (ДАТ) "Чорноморнафтогаз", переконаний голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко.
"Обсягів газу, що добуваються сьогодні "Чорноморнафтогазом", цілком достатньо, щоб Крим був незалежний від материка", - цитує кримського спікера в середу прес-секретар голови парламенту автономії Алла Горєва.
Як відзначає кримський спікер, президія Верховної Ради автономії направила звернення до Кабінету міністрів України із проханням внести зміни в чинну постанову, яка обмежує право ДАТ "Чорноморнафтогаз" продавати газ усім категоріям споживачів у Криму, включаючи промислове виробництво.
"Тому що саме через дію цієї постанови ДАТ "Чорноморнафтогаз", яке є єдиним добувачем вуглеводнів на шельфі Чорного та Азовського морів, сьогодні не має можливості реалізовувати газ підприємствам промислового виробництва – це споживачі другої групи, а виходить, не має можливості інвестувати в розвиток своєї галузі. Інвестиційна складова дозволила б суттєво збільшити видобуток нафти та газу на шельфі і поліпшити енергетичну безпеку держави", - відзначив А.Гриценко.
"Ми б хотіли бути незалежними від материка, тому що тих обсягів газу, які сьогодні добуває "Чорноморнафтогаз", цілком достатньо для забезпечення блакитним паливом споживачів усіх категорій на території АРК", - додав він.
Говорячи про заяви окремих кримських політиків про можливість укладання договорів про прямі постачання російського газу безпосередньо в автономію, голова кримського парламенту підкреслив, що вони мають безвідповідальний і явно популістський характер.
"Крим не є суб'єктом міжнародного права і не має права самостійно укладати з іноземними державами жодні договори, зокрема щодо прямого постачання російського газу на територію Автономної Республіки Крим. Якби це було в нашій компетенції, ми б давно саме так і зробили", - відзначив А.Гриценко.
"Я думаю, що сьогодні було б правильно, якби наше звернення по "Чорноморнафтогазу" було все-таки розглянуте і схвалене Кабінетом міністрів України, а в чинну постанову були внесені зміни, що дозволяють ДАТ "Чорноморнафтогаз" самостійно реалізовувати природний газ власного видобутку всім категоріям споживачам в Автономній Республіці Крим. Тоді в нас ніяких проблем із газозабезпеченням на півострові не буде. Це наше основне завдання сьогодні", - заявив голова кримського парламенту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас