НБУ визначив особливий порядок рефінансування банків у кризовий період — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначив особливий порядок рефінансування банків у кризовий період

3197
Національний банк України (НБУ) затвердив тимчасовий порядок підтримки ліквідності банків через систему рефінансування та купівлі державних облігацій у період фінансово-економічної кризи і направив його на розгляд Кабінету міністрів України. Відповідний порядок закріплений постановою НБУ №2 від 6 січня.
Згідно з документом, порядок затверджений у відповідності зі ст. 84 і 86 закону " Про Державний бюджет України на 2009 рік".
"Порядок затверджений НБУ 6 січня, після цього він відразу ж був направлений на розгляд уряду. Тому представники Кабінету міністрів не мають підстав зараз заявляти про невиконання Нацбанком 84 і 86 статей держбюджету", - прокоментував документ агентству "Інтерфакс-Україна" представник Нацбанку в середу.
Як повідомлялося, ст. 86 держбюджету передбачається, що рефінансування комерційних банків здійснюється в порядку, затвердженому НБУ разом з Кабінетом міністрів. Крім того, цією ж статтею держбюджету Нацбанк обмежується в частині встановлення ставки рефінансування. Ст. 84 держбюджету НБУ зобов'язується викуповувати облігації уряду за їхньою номінальною вартістю.
Згідно з порядком рефінансування банків у кризовий період, НБУ зможе підтримувати ліквідність банків, які, зокрема, працюють на ринку не менше одного року і вчасно розраховуються за кредитами центрального банку.
"Нацбанк здійснює рефінансування банків лише під забезпечення державними облігаціями України. Як забезпечення ухвалюються облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) усіх випусків... за умови, що вони перебувають у власності банку - клієнта депозитарію державних цінних паперів Нацбанку (або клієнта депонента клієнта депозитарію)", - відзначається в постанові.
Порядком також передбачається, що НБУ визначає суму для підтримки банків у рамках певних монетарних параметрів загальної пропозиції грошей на відповідний період.
При цьому, Нацбанк здійснює підтримку ліквідності банків шляхом: проведення кредитних тендерів з рефінансування; надання кредитів овернайт через постійно діючу лінію рефінансування; здійснення операцій прямого репо; здійснення операцій купівлі держоблігацій.
Згідно з документом, банки будуть мати можливість залучати в Нацбанку кредити овернайт у щоденному режимі, тоді як операції прямого репо (на термін до 60 днів) - за зверненнями банків. На кредитних тендерах будуть пропонуватися ресурси терміном до 14 і до 365 днів - щотижня (три середи підряд) і один раз на місяць (у четверту середу місяця) відповідно.
Нацбанк ухвалює на забезпечення кредитів рефінансування ОВДП у розмірі 100% їх номінальної вартості, яка повністю покриває суму кредиту рефінансування і сплату відсотків по них.
Порядком передбачається, що НБУ рефінансує банки зі ставкою не меншою, ніж облікова ставка Нацбанку і не більшою, ніж середньозважена ставка по банківських кредитах у гривні в економіку за попередній день.
По операціях прямого репо, згідно з документом, ціною покупки Нацбанку держоблігацій є їхня справедлива вартість, але не вища, ніж номінальна вартість цих цінних паперів.
"Ціна зворотного продажу Нацбанком держоблігацій залежить від ціни, яка визначена в першій частині операції репо і терміну цієї операції, а також від облікової ставки Нацбанку та процентних ставок по кредитах і депозитах на міжбанківському ринку, які діяли у відповідний період", - вказується в постанові.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас