"Ъ": І в посаду, і в гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": І в посаду, і в гривню

Валюта
11083
Національний банк зобов'язав голів правлінь банків з 13 січня одноосібно встановлювати курси готівкового обміну валют у всіх своїх підрозділах та обмінних пунктах. Ситуація ускладнюється тим, що єдиним курс не буде - банкіри виставляють різні курси у своїх відділеннях і мають намір і далі змінювати їх протягом дня.
Національний банк знову змінив правила гри на готівковому валютному ринку. З 13 січня одноособове право встановлювати курс покупки/продажу валют одержали голови правлінь банків. Вони зобов'язані своїми наказами і розпорядженнями до початку робочого дня встановлювати курси валют у касах банків, їхніх підрозділах та обмінних пунктах.
"Керівники відособлених підрозділів банку (філії і відділення.- ред.) не мають права самостійно встановлювати курси купівлі та продажу іноземних валют за гривні в касах відособлених підрозділів банку, - говориться в листі НБУ №28-212/124-388 від 12 січня. - Голови правлінь уповноважених банків несуть особисту відповідальність за виконання вимог даного листа".
У департаменті валютного регулювання Нацбанку відмовилися пояснити, чому вони позбавили начальників відділень банків можливості визначати курс. Без коментарів НБУ вже кілька разів змінював своє ставлення до обмінних пунктів. Якщо 5 листопада 2008 року постановою №353 Нацбанк зобов'язав кредитні установи з 1 січня 2009 року припинити відносини з агентськими пунктами обміну валют, то вже 4 грудня постановою №413 НБУ зняв це обмеження. Втім, нова схема роботи зовсім не означає, що керівництво банків тепер буде встановлювати єдиний курс у всіх своїх регіональних відділеннях.
"У різних регіонах курс установлюється різний, - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський. - У більшості міст банки виставляють однаковий курс у своїх відділеннях, тому що це вважається один ринок, але в столиці на різних вулицях може бути різний курс того самого банку".
Банкіри пояснюють такі розходження специфікою роботи ринку.
"Курс установлюється залежно від регіонів і ситуації в них. Є цілий процес визначення курсу і служба, що аналізує ринок, тенденції, попит, наявність валют, - пояснює голова правління банку 'Форум' Ярослав Колесник. - Є десяток факторів, які впливають на формування курсу".
Так, банк "Форум" учора купував/продавав валюту в Києві по 8,5/9,2 грн/$, а, наприклад, у Маріуполі - по 8,0/8,8 грн/$. А в Індустріалбанку і в Києві, і в обласних центрах був єдиний курс покупки/продажу - 8,0/8,5 грн/$. У цілому перший день дії нового правила майже не вплинув на валютний ринок. За даними системи UkrDealing.com, з 12 по 13 січня середній готівковий курс покупки/продажу долара підвищився з 8,3484/9,0677 грн/$ до 8,4032/9,0990 грн/$.
При цьому банкіри впевнені, що лист НБУ зберігає можливість змінювати курси валют протягом дня.
"Я встановив курс до початку робочого дня (13 січня.- ред.), але є й інші постанови, які уточнюють це рішення", - підкреслив пан Колесник. Відповідно до інструкції НБУ №502 "Про порядок організації та здійснення валютообмінних операцій на території України" від 12 грудня 2002 року, банк має право змінити курс іноземних валют один раз протягом робочого дня тільки за умови заміни касира і до 20.00.
За словами одного з банкірів, начальники відділень могли змінювати курси на прохання особливо важливих клієнтів, тепер же це стане майже неможливим. Однак топ-менеджери сумніваються, що їхня особиста відповідальність за встановлення курсу валют допоможе в боротьбі зі спекуляціями.
"На нараді в президента було висловлено прохання, щоб голови правління відповідали за те, що відбувається з курсом, - сказав Леонід Гребінський. - Але я не думаю, що цей лист якось змінить ситуацію, тому що курс однаково буде ринковим, установлює його керуючий філії або голова правління. Курс і далі буде розраховуватися казначейством, що дивиться на ринок, з огляду на вартість покупки/продажу валют".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас