Експерт: Вирішення питання ціни на газ для України і вартості його транзиту у 2009 році можна очікувати в найближчі два тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Вирішення питання ціни на газ для України і вартості його транзиту у 2009 році можна очікувати в найближчі два тижні

Енергетика
1285
Вирішення питання ціни на газ для України і вартості його транзиту в 2009 році можна чекати в найближчі два тижні. Так прокоментував поточну ситуацію з газовими переговорами аналітик компанії "Драгон Капітал" Денис Саква.
За його словами, подальше затягування конфлікту приводить до виснаження запасів газу в сховищах "Нафтогазу", а можливості "Газпрому" з обмеження його постачання також обмежені технологічно. Говорячи про можливу ціну на газ для України, Д.Саква відзначив, що європейські ціни на газ зав'язані на вартості нафтопродуктів у попередні 6-9 місяців (точна формула ціни газу не публікується).
"Якщо припустити (виходячи з озвучених у пресі прогнозів), що середня ціна газу в Німеччині в 2009 році буде в межах 250-350 доларів, то вирахувавши net-back (вартість газу на кордоні України та Росії, мінус ціна транспортування по території України і Східної Європи), одержуємо ціну порядку 200-250 дол. США/тис. куб.м", - відзначив Д.Саква.
За його словами, говорити про ціну транзиту досить складно, тому що вона залежить від багатьох факторів, які містять у собі принципи обліку та ціну технологічного газу. Д.Саква також відзначив, що необхідно почати будувати відносини з Росією на підставі довгострокових контрактів, пішовши від практики щорічного визначення цін на газ і транзит.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас