Хронологія газового конфлікту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хронологія газового конфлікту

Енергетика
2959
2008 рік
24 грудня
"Газпром" заявив про необхідність погашення Україною боргу у розмірі $2,118 мільярда перед RosUkrEnergo (газовий посередник 50% належить Газпрому, RUE) до моменту укладання контракту на постачання газу на 2009 рік. Пізніше в "Газпромі" заявили, що з 1 січня 2009 року газ в Україну буде поставлятися за ціною $418 за тисячу метрів кубічних.
30 грудня
Україна перерахувала RUE $1,5 мільярда боргу. Голова правління "Нафтогаз Україна" Олег Дубина у листі до "Газпрому" повідомив, що через відсутність договору про транзит на 2009 рік можливе вилучення російського газу.
31 грудня
Газові переговори закінчилися нічим. Делегація "Нафтогазу України" залишила Москву, а в Білокамінній заявили, що Україна відмовилася від пільгової ціни $250 за тисячу метрів кубічних.
2009 рік
1 січня
Поставка газу з Росії до України припинена. Замість цього "Газпром" збільшив транзит газу до Європи.
У спільній заяві Президента України Віктора Ющенка і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко прийнятною ціною на російський газ в 2009 році названа $201 за тисячу кубічних метрів. Ставка транзиту територією України - не нижче $2 за 1 тисячу кубічних метрів на 100 кілометрів відстані.
2 січня
НАК "Нафтогаз України" повідомив про відбір з російського газу на експорт до Європи 21 мільйона кубічних метрів для забезпечення технічного перекачування російського газу через свою територію.
"Газпром" звинуватив Україну в крадіжці газу і через проблеми з транзитом блакитного палива українською територією збільшив обсяги його постачання через Білорусію.
Тим часом декілька європейських країн ввечері заявили про зниження поставки російського газу, що надходить до них транзитом через Україну. У Румунії зниження обсягу становило 30-40%, у Польщі - на 6%.
Російський монополіст заявив, що Україна винна йому за газ ще $614 мільйонів.
3 січня
Компанія RosUkrEnergo AG подала два позови на НАК "Нафтогаз України" до Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма. Перший позов - про стягнення боргу в розмірі $614 мільйонів за поставлений природний газ, другий - з вимогою зобов'язати НАК забезпечити транзит природного газу для експортних поставок за відповідними контрактами.
ВАТ "Газпром" вирішив подати до Міжнародного арбітражного суду Стокгольма позов до НАК "Нафтогаз України" з вимогою зобов'язати українську компанію забезпечити безперешкодний транзит російського газу до Європи територією України.
У свою чергу "Нафтогаз України" заявив, що на 100% розрахувався з компанією RosUkrEnergo AG за весь газ, спожитий в 2008 році.
"Газпром" заявив про свій намір шукати альтернативні шляхи транзиту газу
4 січня
"Газпром" відправив листа до Європейської комісії з пропозицією забезпечити незалежний моніторинг обсягів транзиту газу українською територією. При цьому він знову звинуватив Україну в крадіжці 50 мільйонів кубічних метрів газу. За інформацією російського газового монополіста, ціна на блакитне паливо для України в 2009 році може становити $450 за тисячу метрів кубічних. Напередодні Олег Дубина заявив, що ціна $418 на природний газ для споживачів України є безпрецедентним економічним тиском.
НАК "Нафтогаз України" заявив про свій намір висунути зустрічний позов до Стокгольмського арбітражу у випадку звернення до нього ВАТ "Газпром" з позовом проти НАК.
5 січня
Мінпаливенерго України подало до Господарського суду м. Києва позов про визнання недійсними угод про транзит російського природного газу територією України, які діють до кінця 2010 року. Про скорочення поставок газу повідомила Греція, Хорватія.
6 січня
"Газпром" у чотири рази, у порівнянні з плановими показниками, скоротив обсяги поставок природного газу для транзиту до Європи. Припинено поставки російського газу до Болгарії, Туреччини, Греції і Македонії.
7 січня
Повністю припинений транзит російського газу через Україну, і "Газпром"обіцяв його не відновлювати, поки не будуть отримані від України транзитні гарантії. Припинення поставок викликало негативну реакцію в країн Євросоюзу. ЄС закликав Росію та Україну негайно відновити поставки газу.
Україна за шість діб січня 2009 р. передала європейським споживачам 74 мільйона кубічних метрів газу з власних ресурсів. Всього "Нафтогаз" транспортував споживачам Європи через свою газотранспортну систему за ці дні 1435,9 мільйонів кубічних метрів російського газу. Ще 52 мільйона кубічних метрів газу компанія використала на технологічні потреби ГТС України.
8 січня
Під час переговорів України, Єврокомісії і Росії "Газпром" повідомив, що відновить постачання газу до Європи через Україну, як тільки туди прибудуть міжнародні спостерігачі. В Європі ситуацію з поставкою газу назвали "політичною кризою".
9 січня
Господарський суд Києва визнав недійсним додатковий договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" про ставку транзиту в розмірі $ 1,6 за тисячу кубічних метрів на 100 км відстані на 2006-2010 роки...
10 січня
Росія і Євросоюз підписали документ про порядок і правила здійснення контролю поставок російського газу територією України. Підписання відбулося за підсумками переговорів глави російського уряду Володимира Путіна і прем'єр-міністра Чехії Мірека Тополанека.
11 січня
Україна підписала протокол про створення міжнародної комісії з контролю поставок і транспортування газу з Росії до України.
Крім того, Україна почала поставку природного газу з власних резервів до Молдови.
12 січня
Європейський Союз вважає, що в Росії не залишилося причин затримувати експортні поставки природного газу до Європи. З відповідною заявою в понеділок виступив міністр промисловості Чехії Мартін Ріман.
Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв заявив, що протокол про створення міжнародної комісії з контролю за поставками і транспортуванням газу з доповненнями (про надання українській стороні технічного газу для прокачування російського) від української сторони не буде мати для Росії обов'язкової чинності. А в Міністерстві закордонних справ України заявляють, що підписаний Україною протокол не містить розбіжностей із затверджуваним раніше.
Україна погодилася знову підписати угоду про транзит російського газу - цього разу без доповнення до протоколу, яке не влаштовувало Москву. Уряд погодився відокремити від основного документа односторонню заяву з вимогою надавати Україні додаткові обсяги газу для здійснення транзиту (для технічного забезпечення транзиту).
Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що поведінка Росії в нинішній ситуації з постачанням газу до України і транзитом до Європи змушує замислитися, чи є в Росії в обіцяному обсязі газ...
Наталя Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас