Німеччина затвердила план стимулювання економіки - найбільший у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина затвердила план стимулювання економіки - найбільший у Європі

Казна та Політика
846
Німеччина затвердила найбільший у Європі план стимулювання економіки - на суму 62 млрд євро - за рахунок додаткових витрат і скорочення податків до кінця 2010 року, пише The Wall Street Journal.
Правляча партія Ангели Меркель схвалила виділення ще приблизно 50 млрд євро для вживання фінансових заходів з підтримки економіки, при цьому фокусом є інвестиції в освіту, дороги та інші громадські роботи. У листопаді був затверджений стимулюючий план на суму близько 12 млрд євро.
Критики вважають, що цих коштів буде недостатньо, з огляду на глибину спаду і важливість Німеччини для європейської економіки в цілому.
Також у понеділок ХДС/ХСС і Соціал-демократична партія досягли угоду про зниження податку на прибуток і держзборів на медичне страхування для домовласників і бізнесу на суму порядку 18 млрд євро. Крім того, уряд домовився про створення додаткового фонду держкредитів і гарантування кредитів обсягом 100 млрд євро для підтримки компаній, які не можуть залучити необхідне фінансування через проблеми в банківському секторі. Соціал-демократична партія заблокувала пропозицію християнських демократів, щоб частина коштів із цього фонду могла також використовуватися для викупу пакетів акцій німецьких компаній.
До початку грудня канцлер ФРН А.Меркель та інші німецькі лідери відхиляли заклики з боку Міжнародного валютного фонду, Організації економічного співробітництва та розвитку і партнерів по Європейському союзу зробити більше для підтримки здоров'я економіки ЄС.
Економіка Німеччини є третьою за розміром у світі і найбільшою в Європі. Країна мала майже збалансований бюджет в 2008 році, що давало їй більше можливостей у порівнянні з іншими державами для підтримки зростання економіки регіону за рахунок урядових витрат і скорочення податків, відзначається в статті. Навіть після прийняття нового стимулюючого плану ФРН зможе залишитися в рамках правил Євросоюзу, згідно з яким дефіцит бюджету не повинен перевищувати 3% ВВП.
А.Меркель розкритикувала інші європейські країни за багатомільярдні витрати, заявивши, що фінансова дисципліна повинна стати пріоритетом. Міністр фінансів Німеччини Пеєр Штайнбрюк розкритикував Великобританію, зокрема, за дефіцит бюджету, попередивши, що для виплати боргу цій країні будуть потрібні багато років.
За оцінкою лондонських економістів Citigroup, ВВП ФРН в 2008 році, обсяг якого становить порядку 2,5 трлн євро, знизився на 1,5%. Офіційні дані за минулий рік будуть опубліковані 14 січня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас