Fitch прогнозує слабкий попит на кольорові метали в усьому світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch прогнозує слабкий попит на кольорові метали в усьому світі

689
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у глобальному прогнозі щодо сектора кольорових металів на 2009 рік очікує слабкий попит на кольорові метали в усім світі.
Fitch відзначає, що, незважаючи на істотне зниження попиту прогноз для рейтингів більшості рейтингованих агентств компаній сектора - "стабільний".
Серйозне зменшення попиту на більшість металів у другій половині 2008 року привело до збільшення запасів і падіння цін, говориться у звіті Fitch під заголовком "Прогноз щодо сектора кольорових металів: зміна пропозиції в результаті серйозного скорочення попиту" (Base Metals Outlook: Supply Response to Severe Demand Shock).
"Виробники скорочують виробництво і знижують капіталовкладення в розширення, однак у недостатній мірі, щоб забезпечити підвищення цін. У деяких випадках спотові ціни нижчі від граничних витрат на виробництво. Прагнення зберігати кошти приводить до сфокусованості на управлінні оборотним капіталом, і Fitch очікує, що зниження рівня запасів займе якийсь час в існуючих умовах більш низького попиту", - відзначається в повідомленні агентства.
"Пропозиція коштів на кредитних ринках істотно скоротилася, викликаючи споживчу рецесію, - відзначає директор Fitch Ratings Моніка Бонар. - Ціни на метали різко знизилися, і скорочення виробництва та капіталовкладень розглядається або оголошено. Раніше значне зростання споживання обумовлював попит з боку Китаю та інших країн з економікою, що розвивається, і є свідчення того, що, як мінімум, у найближчі 12 місяців буде спостерігатися уповільнення зростання".
"Підвищення доступності кредитних ресурсів і реалізація програм фіскального стимулювання може забезпечити посилення попиту в другому півріччі 2009 року. Так, уряд Китаю оголосив в листопаді про витрату $586 млрд, головним чином, з метою реконструкції інфраструктури і проведення відбудовних робіт після землетрусу в провінції Сичуань", - говориться в повідомленні агентства.
У число основних подій і прогнозів на 2009 рік Fitch включає наступне:
- Зниження витрат на енергію, паливо і сировину повинно обумовити скорочення виробничих витрат. Витрати на одиницю продукції, імовірно, зменшаться в міру припинення високозатратного малорентабельного виробництва;
- Долар США зміцнюється на тлі репатріації капіталу в США і сприятливого впливу "втечі до якості" на казначейські зобов'язання США. Такі фактори, як ослаблення прагнення уникати ризиків або посилення сприйняття майбутньої інфляції можуть натиснути на долар і привести до підвищення доларових цін на сировинні товари;
- В 2008 році капіталовкладення в секторі, імовірно, досягли пікових рівнів. Fitch очікує скорочення капітальних вкладень у середньому на 5-15% в 2009 році і на 35-40% в 2010 році на тлі більш низьких доходів і грошових потоків;
- Незважаючи на очікуване зменшення доходів в 2009 році щодо сильних рівнів 2008 року, скорочення оборотного капіталу та активне управління бюджетами капіталовкладень повинно частково компенсувати вплив на вільний грошовий потік;
- На частку Китаю припадає 20-35% світового споживання кольорових металів, і недавно оголошені програми стимулювання повинні підвищити попит на метали.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас