Банкіри розходяться в прогнозах динаміки курсу гривні на міжбанку до кінця наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розходяться в прогнозах динаміки курсу гривні на міжбанку до кінця наступного тижня

Валюта
14170
Банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна", розходяться в прогнозах динаміки курсу гривні на міжбанківському валютному ринку до кінця наступного тижня.
"Я думаю, що курс на міжбанку на рівні 8,3-8,5 грн/$1 є орієнтиром на січень із урахуванням невирішених питань щодо ціни на російський газ, дефіциту валюти на українському ринку, зниження ділової активності та дефіциту поточного рахунку платіжного балансу України", - сказав голова наглядової ради Енергобанку (Київ) В'ячеслав Юткін.
Разом з тим, за оцінкою начальника управління диллінгу банку "Хрещатик" (Київ) Валерія Доаги, наступного тижня гривня на міжбанку почне зміцнюватись.
"Через тиждень курс гривні, швидше за все, почне зміцнюватись. Його зниження в перші дні 2009 року обумовлене тим, що на міжбанку через новорічні свята були відсутні продавці валюти, і в результаті обсяг торгів знизився до $100 млн на день із $300-600 млн раніше. Уже в понеділок курс може перебувати в діапазоні 8,2-8,5 грн/$1, а до кінця майбутнього тижня гривня може зміцнитися до 8,0-8,2 грн/$1", - сказав експерт.
Доага вважає, що Національний банк України (НБУ) не буде брати активну участь у торгах на міжбанку.
"Не думаю, що НБУ буде проводити масовані інтервенції на міжбанку для втримання курсу гривні. Нацбанк уже довів, що він аполітичний і може проводити незалежну курсову політику", - сказав він.
Директор казначейства Райффайзен Банку Аваль (Київ) Володимир Кравченко також вважає, що НБУ буде проводити помірні інтервенції на міжбанку в січні.
"У січні НБУ, швидше за все, буде прагнути перешкоджати різким рухам курсу шляхом помірних інтервенцій з метою оптимального та ощадливого використання валютних резервів на відміну від ситуації кінця минулого року, коли регулятор своїми активними діями намагався "переломити і розвернути" ринок. Прогнозувати ситуацію складно, але є надія, що НБУ зможе втримати курс у коридорі між 8-9 грн/$1 протягом наступного тижня", - сказав експерт.
Як повідомлялося, курс долара на міжбанківському валютному ринку в 2009 році зріс на 5,9% (з 8,05 грн/$1), що відповідає зниженню курсу гривні на 5,6% - до 8,525 грн/$1. Офіційний курс гривні в 2009 році втримується на рівні 7,7 грн/$1. Курс долара на міжбанку в 2008 році зріс на 59,2% (з 5,054 грн/$1), що відповідає зниженню курсу гривні на 37,2% - до 8,05 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас