Влада Києва веде переговори із власником 78 тис. тонн мазуту щодо його придбання для забезпечення жителів теплом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Києва веде переговори із власником 78 тис. тонн мазуту щодо його придбання для забезпечення жителів теплом

Енергетика
1358
Перший заступник глави Київської міськдержадміністрації Анатолій Голубченко, уважає, що 78 тис. тонн мазуту, що зберігається в АК "Київенерго", вистачить для забезпечення роботи ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 для вироблення тепла та гарячої води для населення Києва протягом 27 днів.
"Я думаю, що можна пропрацювати десь близько одного місяця. Може, трохи менше - днів 27", - сказав Голубченко на прес-конференції в Києві в п'ятницю.
Він повідомив, що 78 тис. тонн мазуту, що зберігається в ємностях "Київенерго", належать приватному власникові.
За словами Голубченко, цей мазут перебував у власності Державного комітету з державного матеріального резерву (Держкомрезерв), однак він продав мазут приватній компанії.
Голубченко також повідомив, що він направив до Кабінету міністрів листа із проханням заборонити Держкомрезерву продавати мазут.
За його словами, Кабінет міністрів доручив Держкомрезерву розірвати договір продажу, однак новий власник мазуту пройшов всі судові інстанції, аж до Верховного суду, і виграв їх.
Перший віце-мер Києва також повідомив, що 8 січня зустрічався із власником цього мазуту. "Він настроєний компромісно і, безумовно, згодний з тим, що в такій ситуації ми будемо використати цей мазут, і знайдемо всі можливі шляхи для проплати", - відзначив він.
"Я вчора розмовляв з мером, ми з ним домовилися, що ми цей мазут викупимо безумовно, а вже інші питання - такі як ціна, термни проплати - будуть вирішуватися найближчим часом, виходячи з тих можливостей, які є в Києва", - відзначив він.
При цьому Голубченко відзначив, що на даний момент Київрада ще не прийняла міський бюджет на 2009 рік.
"Поки говорити рано про те, коли ми проплатимо за нього, думаю, що в першому півріччі", - сказав він.
При цьому перший віце-мер повідомив, що для того, щоб використати мазут до проплати, необхідне рішення кризового штабу. "Я вчора розмовляв з Держкомрезервом, з першим віце-прем'єром (Олександром Турчиновим) - він мене підтримав, що потрібно цей мазут використати", - відзначив Голубченко.
Відповідаючи на запитання про те, за якою ціною може бути викуплений цей мазут, Голубченко відзначив, що на сьогоднішній день ринкова вартість мазуту становить від 2,1 до 2,3 тис. грн. за 1 тонну.
Він також повідомив, що виготовлення тепла з мазуту за діючими на даний момент цінам на газ на 10% дорожче.
Разом з тим, за словами першого віце-мера, якщо ціна на газ буде та, яку зараз пропонує "Газпром", тоді виготовлення тепла з мазуту буде дешевше.
Голубченко також відзначив, що на сьогоднішній день споживання газу на АК "Київенерго" скоротилося майже вдвічі - з 7-8 млн куб. м на добу до 3 млн куб. м.
У той же час, подача газу на котельні залишилася в обсязі близько 4 млн куб. м на добу - без зміни, оскільки ці котельні можуть працювати тільки на газі.
На питання про те, яка заборгованість на сьогоднішній день у Києва за спожитий газ, Голубченко заявив: "У нас немає боргу за газ - у Києва і Київської міськдержадміністрації боргу немає. Є борги в господарюючого суб'єкта - "Київенерго".
За його словами, на сьогоднішній день заборгованість Київської міськдержадміністрації перед "Київенерго" за різницею в тарифах становить 290 млн грн.
"Ми протягом 2008 року перерахували 420 млн грн і в нас не було боргів до 1 жовтня", - додав перший віце-мер.
У свою чергу, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив: "Мазут, який є в резервуарах "Київенерго", буде використаний для опалення будинків Києва. Подвійних трактувань у цьому питанні бути не може", - повідомила прес-служба першого віце-прем'єра у п'ятницю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас