Обама попередив: криза - це надовго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама попередив: криза - це надовго

Казна та Політика
2212
Обраний президент США Барак Обама попередив, що рецесія світової економіки може мати довгочасні наслідки.
У своїй першій після обрання президентом великій промові на тему економіки Обама закликав конгрес якомога швидше схвалити 800-мільярдний план стимулювання економіки.
"Я не вірю, що вже занадто пізно змінити хід подій, але може стати пізно, якщо ми не приймемо рішучих заходів якомога швидше, - заявив він. - Якщо нічого не буде зроблено, рецесія може затягтися на роки".
Під час виступу перед журналістами у Вірджинії Обама нагадав, що обсяг виробництва впав до найнижчого рівня за останні 28 років. Багато хто виявився нездатним виплачувати кредити з іпотеки, а більшість американців відчуває занепокоєння щодо майбутнього.
Він відзначив, що при дисконтній ставці близькій до нуля і триваючому спаді економічної активності влада повинна вживати заходів.
"Тільки уряд може в короткочасній перспективі забезпечити підйом, необхідний для запобігання затяжної і глибокої рецесії", - сказав він.
Політична битва
Обама, чиї президентські повноваження починаються 20 січня, присвятив свій перший тиждень у Вашингтоні планам з пожвавлення американської економіки, що переживає найбільш серйозну рецесію за весь час з 1930-х років.
У п'ятницю очікується публікація офіційних даних, згідно з якими, в 2008 році в США, можливо, втратили роботу до 2,5 млн. чоловік.
Обама говорить, що має намір до 2011 року створити 3 млн. нових робочих місць.
Щоб заручатися підтримкою свого плану як від демократів, так і від республіканців, Обама також має намір знизити податки для бізнесу і приватних осіб, а також виділити фінансування на розвиток інфраструктури, зокрема, доріг і шкіл.
Завдання Обамі ускладнює те, що, за прогнозами, дефіцит американського бюджету в 2009 році досягне 1,2 трлн. доларів. І це без урахування будь-яких екстрених планів порятунку економіки.
Тому шанси того, що масштабний економічний план Обами буде схвалений конгресом ще до вступу нового президента на посаду невеликі.
У своїй промові Обама визнав, що в суспільстві скептично ставляться до ідеї втручання держави в економіку.
"Я розумію, що деякі можуть скептично ставитися до цього плану. Наш уряд вже витратив достатньо грошей, однак ми не побачили, щоб це призвело до збільшення числа робочих місць, підвищення заробітків або зростання впевненості в нашій економіці", - сказав Обама.
Регулювання Уолл-стріт
Обама заявив, що до кризи призвели безвідповідальні і бездумні дії банків, корпорацій та уряду.
Він пообіцяв реформувати "слабку і застарілу" систему регулювання, щоб захистити споживачів та інвесторів від "бездумного прагнення наживи і ризику".
"Ми більше не можемо дозволити працівникам Уолл-стріт, які неналежно себе поводять, використовувати лазівки в законодавстві", - сказав майбутній глава Білого дому.
Він також пообіцяв більш активно допомагати родинам, безпосередньо потерпілим від кризи.
Скорочення податків
За деякими повідомленнями, план Обами припускає податкові послаблення для людей, які заробляють менш 200 тисяч доларів на рік, а також компаній, що наймають додаткових працівників.
Обама пообіцяв, що 95% працюючих родин одержать податкові пільги в розмірі 1000 доларів у рамках плану зі стимулювання споживання.
Це буде "перша стадія скорочення податків для середнього класу, яке я обіцяв у ході передвиборної кампанії і яке буде включено в наш наступний бюджет", - сказав майбутній президент США.
Крім того, податкові пільги можуть бути надані підприємствам.
Передбачається, що фірмам, які зазнали збитків торік, буде дозволено брати кредити виходячи з даних про їх прибутки п'ятирічної, а не дворічної давнини, як зараз.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас