"Газпром" вважає неприйнятним моніторинг транзиту газу через Україну без своєї участі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" вважає неприйнятним моніторинг транзиту газу через Україну без своєї участі

Енергетика
750
Російський "Газпром" вважає, що моніторинг транзиту природного газу через територію України без участі фахівців компанії є неприйнятним.
Про це в інтерв'ю російської радіостанції "Ехо Москви" повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.
"Така система моніторингу без участі Газпрому й російського Міністерства енергетики неприйнятна. Це наш газ. Ми повинні знати, як він надходить в українську систему, як він там розподіляється, і як він надходить європейським споживачам", - сказав він.
Він повідомив, що українська сторона відмовилася підписати протокол, котрий передбачає участь російських фахівців у моніторингу транзиту газу.
"І на пряме запитання, у чому причина такої ситуації, нам комісар (Європейського Союзу з питань енергетики Андріс) Пібалгс сказав, що Україна відмовляється прийняти таку систему", - сказав заступник голови "Газпрому".
Раніше голова правління російського монополіста Олексій Міллер обвинуватив Україну в зриві підписання протоколу з ЄС про моніторинг транзиту газу.
8 січня прес-служба "Газпрому" опублікувала протокол про моніторинг, який пропонувала російська сторона для підписання.
Він передбачає участь у контролі транзиту газу українських і російських фахівців, експертів ЄС, а також представників газових компаній країн Європейського Союзу.
Цей протокол підписали тільки керівники "Газпрому" і Міністерства енергетики й промисловості Росії.
Як повідомляло агентство, 8 січня Європейська комісія й Україна в Брюсселі (Бельгія) підписали протокол про присутність європейських спостерігачів на об'єктах газотранспортної системи України, які забезпечують транзит газу через українську територію.
Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський зазначив, що протокол спрямований на виконання домовленостей, досягнутих Президентом Віктором Ющенком з керівництвом Єврокомісії й керівництвом Чехії, яка головує в Європейському Союзі.
Єврокомісари повинні прибути в Україну 9 січня.
Тепер транзит газу через територію України не здійснюється.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас