Міллер: Україна повинна відновити транзит російського газу в ЄС відразу після початку роботи незалежного моніторингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Україна повинна відновити транзит російського газу в ЄС відразу після початку роботи незалежного моніторингу

Енергетика
1487
Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що Україна повинна буде відновити транзит російського газу в ЄС відразу після того, як до виконання своїх функцій приступиться незалежний моніторинг.
"Ми домовилися з європейськими партнерами, що буде створено механізм незалежного спостереження... Як тільки міжнародні спостерігачі з'являться на об'єктах газотранспортної системи, відразу Україна повинна відновити транзит", - заявив він у четвер у Брюсселі на прес-конференції.
У цьому зв'язку глава "Газпрому" висловив упевненість, що робота такого механізму дозволить забезпечити стовідсоткову поставку газу в ЄС.
"Але найголовніше зараз, щоб Україна допустила моніторинг. Ми сподіваємося, що таке рішення буде прийнято дуже швидко", - сказав він.
Міллер також заявив, що механізм незалежного контролю почне працювати "негайно". Разом з тим він не зміг назвати конкретної дати, коли поставки російського газу в країни ЄС будуть відновлені, пов'язуючи це з початком роботи незалежних спостерігачів на об'єктах газотранспортної системи.
Крім того, Міллер повідомив, що в середу під час телефонної розмови між канцлером Німеччини Ангелою Меркель і прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним, канцлер виступила із пропозицією про створення міжнародного комітету з незалежними спостерігачами, які забезпечать контроль поставок російського газу в ЄС.
"Ми повністю підтримуємо таку ініціативу", - підкреслив він.
За його словами, російська сторона вже звернулася з листами до компаній, які споживають російський газ із пропозиціями про участь у роботі такого комітету. Міллер стверджує, що вже отримано підтвердження від 10 таких компаній.
Крім того, за його словами, до такого комітету повинні входити представники міністерств енергетики Росії та України, а також представники Європейської комісії.
"Відповідний протокол був переданий на зустрічі з Європейською комісією. Ми сподіваємося, що він буде оперативно розглянутий і прийнятий", - підкреслив він.
"Ми дорожимо репутацією надійного постачальника, і готові поставляє Європі газу стільки, скільки їй потрібно", - заявив він.
У цьому зв'язку він назвав існуючу сьогодні ситуацію з поставками газу в ЄС "такою, що виходить за межі розумного".
"Україна не виконує свої функції як транзитна країна", - у вкотре обвинуватив Україну глава Газпрому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас