У Європі ситуацію з постачаннями газу назвали "політичною кризою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі ситуацію з постачаннями газу назвали "політичною кризою"

Енергетика
1574
Голова делегації Європейського парламенту з питань співпраці з Україною Адріан Северин називає ситуацію з постачаннями газу в країни Європейського союзу "політичною кризою", а ЄС - "його політичним учасником". "Це не техногенна або природна криза. Це - політична криза, яка має не тільки політичні наслідки, але і політичні цілі. Це - не двостороння дискусія, а трибічна як мінімум, в якій ЄС задіяний не тільки як постраждала сторона, але і як політичний учасник", - заявив він сьогодні в Брюсселі, передає радіо "Свобода".
А.Северін відзначив, що європейські парламентарії хотіли б заслуховувати представників і української, і російської сторін, щоб "зрозуміти, чи готові вони поважати інтереси Європейського союзу, оскільки у них (Москви і Києва) є інтереси і в ЄС". В той же час, за словами представника Європарламенту, євродепутати не є суддями. "Ми не говоримо, хто прав або винен, але ми використовуємо всі можливі надані повноваження як представники країн ЄС, щоб визначитися: що є адекватним, щоб дати нашим громадянам достатньо гарантій з їх безпеки", - пояснив він.
В той же час голова комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту Яцек Саріуш-Вольський висловив надію, що результатом сьогоднішнього засідання стане вирішення російського "Газпрому" про негайне відновлення постачань газу через територію України до країн Євросоюзу. "Переривання постачань газу є неприйнятним, і наші ключові партнери з України і Росії повинні співробітничати, а не дискутувати. Тому ми і вирішили зібрати всіх сьогодні", - додав представник Європарламенту.
Раніше сьогодні глава енергетичного департаменту Єврокомісії Хейнц Гилбрехт закликав "Газпром" забезпечити постачання газу до країн Євросоюзу, не дивлячись на газову суперечку з Україною. Він також додав, що протягом двох днів буде зібрана група з міжнародних спостерігачів для контролю за проходженням газу по території України.
Відзначимо, що сьогодні в Брюсселі знаходяться глави НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" Олег Дубина і Олексій Міллер, які повинні провести трибічні переговори по пошуку шляхів виходу з газового конфлікту. Втім, сьогоднішня зустріч глав енергокомпаній з європейським комісаром по енергетичних питаннях Андрісом Пібалгсом була відмінена за ініціативою російської сторони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас