У новий рік зі старими проблемами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У новий рік зі старими проблемами

Фондовий ринок
351
Газовий конфлікт збільшує тиск на гривню і руйнує надії на ціну газу нижче 250 дол. за тис. кубометрів. У результаті, на початку 2009 р. створюється порочне коло з економічного спаду, девальвації гривні і високої інфляції.
Глобальні ринки: перший огляд у новому році вийшов у багряних тонах
Новий рік на глобальних фондових ринках почався зі зростання - інвестори високо оцінили програму Барака Обами зі стимулювання економіки, що буде запущена в найближчі місяці. Однак у середу ринки впали через дані про безробіття в США - за даними ADP Employer Services у грудні 2008 р. компанії в США скоротили 693 тис. робочих місць, що на 200 тис. більше прогнозного значення, і на 200 тис. більше, ніж у листопаді. Основний європейський індекс Dow Jones Stoxx 600 знизився на 1,2%, американський S&P 500 втратив більше 3%, нівелювавши січневий приріст.
Додатковим стимулом для корекції послужили дані з корпоративного сектора - падає не тільки прибуток компаній, але й обсяг продажів, про що свідчать заяви Intel Corp. і Alcoa. Психологічний ефект від програми Барака Обами вже у великому ступені зведений нанівець економічною глобальною ситуацією, що погіршується. Залишків оптимізму може не вистачити для втримання індексів на поточних рівнях - у першому кварталі 2009 р. світова економіка буде перебувати в стадії падіння, а звітність за 2008 р. не дасть приводів для зростання. Таким чином, "рік бика" загрожує початися ведмежим трендом на фондових ринках.
На рику суверенного боргу в результаті великого обсягу боргової емісії в глобальному масштабі ростуть прибутковості й скорочуються можливості розміщати борги. Казначейські папери США подешевіли в середу на тлі аукціону з продажу трирічних бондов: прибутковість по трирічних зобов'язаннях виросла на 5 б.п. до 0,84%. Аукціон показав падіння попиту на суверенні бонди США, у той час як Німеччина взагалі не змогла розмістити випуск десятилітніх бондів на 6 млрд. євро - заявки були подані тільки на 0,86% випуску.
На сировинному ринку в середу також превалювали песимістичні настрої. Ціни на нафту, що досягли 50 дол. за барель на тлі конфлікту в секторі Газа, дій ОПЕК і газового голоду в Європі, сьогодні піддалися глибокої корекції. Падіння зайнятості в США, а також зростання запасів нафти в США на 6,7 млн. барелів минулого тижня привели до найдужчого падіння нафтових ф'ючерсів за останні 7 років. Нафта Crude втратила 12% своєї вартості та впала до 43 дол. за барель. Загроза різкого зниження споживання нафти в цей момент здається більше суттєвою, ніж загроза падіння поставок у результаті конфлікту на Близькому Сході. У той же час поки рано стверджувати, що нафта продовжить зниження аж до рівнів нижче 30 доларів за барель.
Долар США в середу знизився з тритижневого максимуму до рівня 1,37 за євро на тлі негативної макростатистики зі США. Основна валютна пара найближчим часом буде залишатися волатильною. Істотний вплив на динаміку курсу зробить засідання ЄЦБ на наступному тижні. Зниження дисконтної ставки більш ніж на 50 б.п. нижче 2% дозволить долару відновитися. У той же час істотний ефект на курс євро-долар будуть продовжувати робити макроекономічні показники. Лідером перегони буде валюта країни, що показує менші темпи падіння економіки.
Україна: у новий рік зі старими проблемами
Україна в новий рік увійшла зі старими проблемами - інфляцією, валютною нестабільністю і газовим конфліктом. Ціна на газ на рівні 400 дол. за тис. кубометрів при збереженні обсягів споживання газу могла б додати до дефіциту торговельного балансу в 2009 р. 11 млрд. дол. США. Подібна ціна є нереальною з урахуванням поточних цін на енергоносії, однак більше важливим є те, що конфлікт не дає підстав очікувати ціни на газ нижче 250 дол. за тис. кубометрів, що дозволило б знизити дефіцит торговельного балансу та інфляцію.
Невизначеність із ціною на газ і сама відсутність контракту на поставку газу істотно збільшує тиск на гривню - НБУ вже був змушений перед Різдвом виходити на валютний ринок з інтервенціями. Після закінчення новорічних свят необхідність у присутності регулятора тільки збільшиться в міру активізації гравців на валютному ринку.
Девальвація гривні створює передумови для збереження високого рівня інфляції. Інфляція в грудні склала 2,1% на тлі загальносвітової тенденції до падіння цін. Навіть якщо гривні вдасться стабілізуватися на рівні 8 грн. за долар, ріст цін на імпортні товари, у першу чергу природний газ, а також ріст митних зборів стануть вирішальними факторами підтримки інфляції на рівні, що набагато перевищує закладені в бюджет на 2009 р. 9,5%. У другому півріччі 2009 р. ми очікуємо росту цін у світовому масштабі внаслідок агресивної монетарної політики, що також створить істотний інфляційний тиск на економіку України. Таким чином, у поєднанні з падінням ВВП, дані фактори приведуть до стагфляції національної економіки в 2009 р.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас