"Газпром" назвав нову ціну на газ для України: 450 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" назвав нову ціну на газ для України: 450 доларів

Енергетика
7067
"Газпром" назвав ціну постачання газу в Україну в січні на рівні 450 доларів за тисячу кубометрів, передає Інтерфакс.
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер розповів журналістам у неділю в Москві, що НАК "Нафтагаз" України відмовилася від пільгової ціни постачання газу в 2009 році в розмірі 250 доларів за тисячу кубометрів і в односторонньому порядку ухвалила рішення щодо виходу з переговорів.
Не повернула українську сторону за стіл переговорів запропонована "Газпромом" ціна за середньоазіатський газ у розмірі 370 доларів за тисячу кубометрів, а також ціна 418 доларів за тисячу кубометрів.
Міллер висловив надію, що нова ціна 450 доларів за тисячу кубометрів, обумовлена як ціна газу на європейському ринку за винятком транспортних витрат, поверне "Нафтогаз" за стіл переговорів.
Нагадаємо, що з 1 січня 2009 російський газовий монополіст "Газпром" припинив постачання газу Україні.
"Газпром" мотивує припинення постачання газу в Україну небажанням НАК "Нафтогаз України" підписати новий контракт на цей рік. "Нафтогаз", у свою чергу, запевняє в готовності продовжувати переговори, але на умовах, прийнятних для компанії та України в цілому.
Так, під час переговорів Росія запропонувала Україні купувати в 2009 році газ по 250 доларів за 1 тисячу кубометрів (в 2008 році ціна становила 179,5 доларів), однак Україна вважає оптимальною ціну на газ від 200 до 235 доларів. Пізніше "Газпром" заявив, що у зв'язку з відмовою Києва купувати газ по 250 доларів, його ціна складе 418 доларів.
При цьому "Газпром" продовжує перекачувати через українські трубопроводи газ для інших країн Європи.
У перші ж дні нового року з'явилися повідомлення, що компанії в Східній Європі - Угорщині, Польщі, Румунії, Болгарії, Словаччині - зафіксували зменшення надходження російського газу по газопроводах через територію України. В "Газпромі" пояснили дану ситуацію тим, що українська сторона відкрито краде газ у європейських споживачів.
Більше того, ще наприкінці грудня керівник "Газпрому" Олексій Міллер розіслав європейським колегам лист, у якому попереджав, що Київ здатний на несанкціонований відбір транзитного газу, призначеного для Європи.
"Нафтогаз України", у свою чергу, заперечує звинувачення росіян і пояснює зниження тиску в системі необхідністю додаткової "підживлення" технічним газом. Відповідно до заяви прес-служби компанії від 3 січня, "Нафтогаз" за рахунок власних обсягів утримує стабільність постачання газу в країни ЄС.
2 січня урядова делегація України відправилася в столицю Європейського Союзу для роз'яснення позиції України щодо проблем з постачанням газу.
3-4 січня "Газпром" і компанія-посередник RosUkrEnergo заявили про те, що подають позови на НАК "Нафтогаз України" у Стокгольмський арбітражний суд. "Нафтогаз", у свою чергу, подає зустрічний позов на "ВАТ Газпром" в арбітраж Стокгольма.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас