Німеччині не загрожує нестача газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччині не загрожує нестача газу

Енергетика
728
Німеччині не загрожує нестача газу, навіть незважаючи на припинення поставок російського природного газу в Україну, запевняють німецькі політики та бізнесмени.
"Газ тече. Ми одержуємо те, що замовили", - цитують журналісти представника провідного німецького концерну- імпортера газу E.ON Ruhrgas. Обсяги російського газу, що надходять у Німеччину через магістральні трубопроводи на території України, залишилися колишніми. За даними E.ON Ruhrgas, в інших європейських країнах-одержувачах енергоресурсів з Росії така ж ситуація.
Міністр економіки Міхаель Глос стверджує, що тривожитися нема чого. Німецькі фірми-постачальники нагромадили досить резервів, щоб компенсувати можливе тимчасове скорочення поставок під час суперечки між Москвою і Києвом.
"У Німеччини дуже комфортабельне становище. У нас є 46 підземних газосховищ. Вони добре наповнені", - уточнює прес-аташе міністерства економіки Беатріс Броткопп (Beatrice Brotkopp). Запасів вистачить для автономного постачання німецького ринку протягом трьох місяців, запевняє вона. Крім того, російський газ надходить у Німеччину не тільки через Україну, але й через Білорусію. Із транзитом через цю країну проблем поки немає. Нарешті, крім Росії, що покриває 37 відсотків німецьких потреб у природному газі, Німеччина одержує сировину також з Норвегії, Голландії, Данії і Великобританії.
У крайньому випадку, альтернативні постачальники допоможуть протриматися. Але крайнього випадку в Німеччині не чекають. Представник федерального уряду Томас Штег (Thomas Steg) висловив упевненість, що Росія та Україна, незважаючи на їхні розбіжності, забезпечать безперебійне надходження газу в Європу. "Ми твердо переконані, що уряди обох країн у стані вирішити це питання, і що немає підстав турбуватися про стабільність енергопостачання у Німеччину", - заявив Штег, що закликав Росію та Україну якомога швидше домовитися.
Офіційний Берлін зайняв позицію повного невтручання. У Німеччині сподіваються, що сперечальники швидко розберуться самі. Євросоюз також зберігає нейтралітет. "Керівництво ЄС та Єврокомісія закликають продовжити переговори і швидко досягти сприятливого рішення, щоб постачання газу в ЄС не постраждали", - говориться в спільній заяві Чехії, що головує зараз у Євросоюзі, і Єврокомісії.
Чеський уряд відмовився втручатися в конфлікт, назвавши його "внутрішньою справою" Москви і Києва. Це відбулося в п'ятницю, 2 січня, після зустрічі з делегацією українського уряду, що прибула в Прагу, щоб просити ЄС про посередництво. Але Євросоюз зволів не втручатися.
США теж зайняли вичікувальну позицію. Держдепартамент висловив заклопотаність тим, що "Газпром" відрізав газ Україні. У той же час Вашингтон запропонував сторонам шукати вирішення проблеми самостійно, методами ринкової економіки.
Олег Зіньковський
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас