Ющенко направив листи щодо газового питання главам 8 держав та Єврокомісії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко направив листи щодо газового питання главам 8 держав та Єврокомісії

Енергетика
2233
Президент України Віктор Ющенко направив листи главам 8 держав та Єврокомісії щодо газового питання, повідомляє прес-служба Президента. Зокрема, він направив листи федеральному канцлеру Республіки Австрія Вернеру Файману, голові ради міністрів Італії Сільвіо Берлусконі, федеральному канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, президентам Словаччини Івану Гашпаровичу, США - Джорджу Бушу, Угорщини - Ласло Шойому, Французької Республіки - Ніколя Саркозі, Чехії - Вацлаву Клаусу та голові Європейської комісії Жозефу Мануелю Баррозу.
В.Ющенко в листах повідомляє про те, що протягом 2008 р. Україна вела складні переговори з російською стороною щодо умов постачання в Україну російського природного газу та його транзиту через територію України до інших європейських країн у 2009 і наступних роках. "Під час переговорів українська сторона дотримувалася домовленостей, досягнутих президентами обох держав 12 лютого 2008 р., і взаємних зобов'язань, зафіксованих у Меморандумі між урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 р.", - наголошує глава Української держави.
У листах надано пояснення того, що, зокрема, положення Меморандуму передбачають, що при виконанні українською стороною своїх зобов'язань щодо розрахунків за поставлений українським споживачам природний газ з 1 січня 2009 р. будуть встановлені прямі довгострокові відносини між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" щодо поставок і транзиту російського природного газу.
Окрім того, Меморандумом передбачено поетапний перехід протягом трьох років до ринкових, економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених цін на російський природний газ для споживачів України і тарифів на його транзит через територію України. "Українська сторона 30 грудня 2008 р. повністю розрахувалася з постачальником за природний газ, отриманий у поточному році", - запевнив В.Ющенко.
У листах повідомлено, що українська сторона продовжує переговори з російськими партнерами на основі положень згаданих Меморандуму і домовленостей.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас