Підсумки року: 2008 рік став найгіршим для американців молодше 70 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки року: 2008 рік став найгіршим для американців молодше 70 років

741
Минулий рік став не тільки найгіршим для економіки, але й, за деякими оцінками, він був найгіршим роком, що бачили американці молодше 70 років, пише агентство Bloomberg.
Скорочення числа робочих місць у США стало рекордним з Другої світової війни, а падіння вартості акцій і житла - з часів Великої депресії. Спад роздрібних продажів у різдвяний сезон також, швидше за все, був рекордним, а кількість позбавлень прав власності за заставними на будинки в США досягла рекордного максимуму.
Економіки Японії і країн Європи також постраждали через скорочення попиту в США, в результаті чого вперше з Другої світової війни рецесія торкнула відразу всіх цих держав. У країни emerging markets також немає імунітету до цього спаду, що свідчить про велику ймовірність поганого розвитку ситуації у світовій економіці, ніж гарного.
"Це був рік, якого ми хотіли, щоб не було", - заявив професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф, колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду. "Глобальні масштаби і величина" фінансової кризи і рецесії "набагато більше тих, які ми бачили раніше", додав він.
Найтриваліший спад економіки за покоління
Національне бюро економічних досліджень у грудні повідомило, що економіка США скорочується протягом 12 місяців - найтриваліший спад за останнє покоління, і кінця йому поки не видно. Тривалість і глибина спаду змушує навіть найбільш бувалих економістів давати йому найвищою мірою негативну оцінку.
"Ми ніколи раніше не бачили такого, і ми дійсно не розуміємо, де буде дно", - заявив лауреат Нобелівської премії в галузі економіки за 2006 рік Едмунд Фелпс, 75-річний професор нью-йоркського університету Колумбія.
Колапс ринку житла
Ринок житла виступав локомотивом спаду. Продажі будинків, розрахованих на одну родину, у листопаді впали на 7,6% - рекордне зниження за два десятиріччя, склавши 4,43 млн у річному вирахуванні - мінімальний показник за 12 років. Середня ціна перепродажу будинків звалилася на 13%, що стане найістотнішим падінням з 30-х років, повідомила Національна асоціація ріелтерів.
Частка іпотечних кредитів, за якими платежі були прострочені не менш ніж на 30 днів, досягла в 2008 році історичного максимуму - 6,99%, а частка вже позбавлених права власності по заставних на будинки в США - рекордних 2,97%. Ці дані надані Mortgage Bankers Association, що веде підрахунки протягом 29 років.
Уолл-стріт і всі-всі-всі
Проблемні кредити трансформувалися в "токсичні" цінні папери, які викликали крах банків з Уолл-стріту і привели до списання активів по усьому світові на суму більше $700 млрд цього року.
Bear Stearns Cos., що зумів вижити в 1929 році, потерпів крах у березні цього року. Заснований в 1850 році Lehman Brothers Holdings Inc. оголосив про банкрутство у вересні. Для того, щоб уникнути такого ж розвитку подій, Merrill Lynch & Co. продала себе Bank of America.
"Уолл-стріта більше немає", - заявив на початку грудня Алан Гринберг, колишній головний виконавчий директор Bear Stearns.
Кредитний ринок покрився льодом ще до настання зими
Паніка серед банків привела до заморожування ринку кредитування - як споживчого, так і корпоративного. У третьому кварталі споживчі витрати впали на 3,8% - найбільше зниження з 1980 року. Інвестиції бізнесу в обладнання і програмне забезпечення скоротилися на 7,5%, що є найістотнішим падінням з 2002 року.
Сезон традиційних різдвяних походів магазинами цього року був провальним. За даними International Council of Shopping Centers, у листопаді та грудні продажі скоротилися на 2%, небачене принаймні з 1969 року зниження.
Більше дюжини ритейлерів, включаючи Circuit City Stores Inc., Linens 'n Things Inc., Sharper Image Corp. і Steve & Barry's LLC, звернулися до суду щодо банкрутств для захисту від кредиторів.
Федеральна резервна система відкрила в грудні нову еру після зниження базової процентної ставки до близького до нульового рівня вперше за 95-річну історію. Крім того, американський ЦБ заявив про намір викуповувати необмежені обсяги цінних паперів для підтримки ринку кредитування і витрат.
Прибутки котяться під ухил вже шостий квартал поспіль
Корпоративні прибутки в США, за прогнозами, скорочувалися в четвертому кварталі 2008 року за підсумками шостого кварталу поспіль - найтриваліший період спаду принаймні за 20 років. Це зірвало з котушок фондовий ринок: індекс Standard & Poor's 500 впав з початку року на 29%, а Dow Jones Industrial Average - на 35%. В результаті цей рік може стати найгіршим з 1931 року. Світові ринки акцій втратили біля $7,6 трлн вартості.
США не залишилися в смутній самотності
Рецесія поширилася за межі США і заразила більшість промислово розвинених держав. Економіка країн єврозони демонструє скорочення вперше із введення єдиної нацвалюти 10 років тому. ВВП Японії в четвертому кварталі, за оцінкою Barclays Capital, впав на 12,1% у річному вираженні - рекордне зниження з 1974 року.
Експорт Китаю зменшився в листопаді в перший раз за сім років, а промислове виробництво виросло всього на 5,4% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, що є найнижчим показником з 1999 року.
Індія знизила промвиробництво вперше за 15 років, а експорт країни скоротився на 12%.
Прогнози поки безрадісні
Найгіршою частиною економіки 2008 року, на думку економістів, є те, що погіршення, як видно, продовжиться основну частину наступного року.
"Рецесія буде зміцнюватись принаймні наступні півроку, - думає управляючий директор Marc Faber Ltd. Марк Фабер. - 2009 рік буде роком списань у плані економічної активності".
"Цього року ми бачили такі речі, які не кожному доводиться спостерігати за все життя, - заявив старший віце-президент з управління активами Lenox Advisors Майкл Кузив. - Вступаючи в 2009 рік, складно сказати, куди варто вкладати кошти, де з'являться можливості. Будьте консервативними, диверсифікуйте вкладення і намагайтеся не вживати поспішних розпачливих рішень".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас