Газпром підтвердив наміри припинити постачання газу в Україну з 1 січня, якщо не буде контракту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром підтвердив наміри припинити постачання газу в Україну з 1 січня, якщо не буде контракту

916
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер в ефірі телеканалу "Вести" вкотре підтвердив, що якщо не буде укладений контракт на постачання газу з українською стороною, російська компанія вже з 1 січня 2009 року припинить постачання газу в Україну.
Заява О.Міллера означає, що черговий раунд переговорів із головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною, що триває вже другий день, не приносить результатів.
"Рахунок уже пішов на години", - нагадав О.Міллер.
Голова "Газпрому" заявив, що у вівторок в "Газпромі" сформував оперативний штаб, що вже почав свою оперативну роботу.
Глави урядів Росії та України 2 жовтня підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року. При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд кубометрів газу на рік. Документом був підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території.
Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення НАК "Нафтогаз України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ. До кінця року НАК необхідно заплатити більше $2 млрд, однак, за даними російської компанії, українська сторона не має можливості погасити цей борг у необхідний термін коштами. "Газпром" запропонував "Нафтогазу" зарахувати цю суму в рахунок оплати за майбутній транзит російського газу в Європу, однак українська сторона поки не прийняла цю пропозицію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас