Шлапак: Норма держбюджету-2009, що зобов'язує НБУ узгоджувати порядок рефінансування комбанків з Кабміном, є неконституційною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Норма держбюджету-2009, що зобов'язує НБУ узгоджувати порядок рефінансування комбанків з Кабміном, є неконституційною

290
На думку Секретаріату Президента, стаття 86 держбюджету на 2009 рік, що зобов'язує Національний банк України погоджувати порядок рефінансування комерційних банків з Кабінетом Міністрів, є неконституційною. Про це повідомив сьогодні на брифінгу перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак.
"У зв'язку з фінансово-економічною кризою і з метою врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України встановити, що рефінансування комерційних банків проводиться відповідно до порядку, затвердженого Національним банком України разом з Кабінетом Міністрів України. Зупинити дію частини 2 ст. 36 і пункту 1 частини 1 ст. 42 Закону України "Про Національний банк України" у частині визначення і зміни ставки рефінансування та затвердження порядку видачі кредитів комерційним банкам для підтримки ліквідності, рефінансування комерційних банків Національним банком України одноосібно", - процитував О.Шлапак ст. 86 держбюджету-2009.
На думку О.Шлапака, Президент уже найближчим часом направить конституційне подання щодо даної статті в Конституційний суд України.
"Ми вкотре бачимо спроби уряду зайти на конституційну територію Національного банку і почати правити замість нього в таких сферах, як валюта, рефінансування, які є святинею НБУ", - відзначив О.Шлапак. Як повідомлялося, 26 грудня Верховна Рада України прийняла Закон "Про Державний бюджет України на 2009 рік". Сьогодні, 29 грудня, Президент України Віктор Ющенко підписав бюджет.
Доходи бюджету урядом були визначені в сумі 238 млрд. грн. (проти 232 млрд. грн. поточного року). Видатки держбюджету 2009 року повинні становити 266 млрд. грн. (проти 253 поточного року). Бюджет передбачає дефіцит 31 млрд. грн. - 3% від ВВП.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас