FT: Уроки сировинної дефляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Уроки сировинної дефляції

1117
Сировинні товари стали однією з останніх ринкових бульбашок, що луснула в 2008 році, пише Financial Times. За нафтою пішло все, що добувають з-під землі. У порівнянні з липневим піком глобальний сировинний індекс втратив 70%, уламки розлетілися від Росії до Австралії, зірвалися такі угоди як поглинання Rio Tinto компанією BHP Billiton.
Чому нас це вчить? По-перше, у гірничодобувної галузі довга історія, що не піддається розумному поясненню, і те, що ми бачили, було спекулятивною "лихоманкою". Що стосується ринкових бульбашок, це була нова модель, у цьому випадку - попиту на ринках, що розвиваються, особливо в Китаї. Коли зростання попиту сповільнилося, сировинні товари опинилися під загрозою. Менш очевидною була лиховісна роль торгів carry. Хедж-фонди зіткнулися з виводом коштів, а інвестори, що закривають короткі валютні позиції, були змушені скорочувати довгі позиції, включаючи сировинні товари.
Проте зниження ціни виробничого фактору повинно бути благом для виробників. Проблема в тому, що свято може зіпсувати дефляція. Наприклад, у жовтні інфляція споживчих цін у США знижувалася швидше, ніж інфляція цін виробників, а це означає, що прибутки можуть зменшитися. Швидкість, з якою падають інфляційні очікування, вражає. Недивні паралелі, які проводяться з початкові етапами "загубленого десятиліття" у Японії.
Однак історія показує, що ризик стрімкого зростання інфляції найбільш високий, коли ніхто цього не очікує. Баланси урядів по всьому світові стрімко збільшуються. Державні щедроти в США можуть найближчим часом наблизитися до еквівалента 10% ВВП. Багато валют виглядають уразливими. Перспектива двозначної інфляції це інвестиційний кошмар, коли для кожного зі сценаріїв потрібен принципово інший портфель. Тут є про що задуматися тим, хто купається в готівці.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас