РФ вводить моніторинг постачання 30 товарів з України в зв'язку з її приєднанням до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ вводить моніторинг постачання 30 товарів з України в зв'язку з її приєднанням до СОТ

Казна та Політика
778
Росія буде щомісяця відслідковувати обсяги поставок приблизно 30 товарів з України у зв'язку з її приєднанням до СОТ і можливим завданням збитків російським виробникам, заявив директор департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку Максим Медведков на брифінгу в четвер.
"Ми завершили аналіз наслідків для російських виробників приєднання України до СОТ. Через те, що Україна по низці позицій приєдналася до цієї організації на більш ліберальних умовах, ніж діють у нас, ми будемо вести постійний щомісячний моніторинг по низці товарів", - сказав він.
За його словами, починаючи з 1 січня наступного року, будуть щомісяця відслідковуватися та аналізуватися обсяги постачання цих товарів, і якщо виявляться якісь порушення, то "будемо вживати заходів у рамках чинної угоди з Україною".
Медведков повідомив, що це стосується приблизно 30 позицій, в основному сільгосптоварів - масла, молока, вершків, сирів та інших. Крім того, у цей список потрапили сільськогосподарські машини, меблі, папір, картон та інші товари.
Медведков також відзначив, що "апріорі чутливим товаром" є цукор, і українські колеги вже проінформовані про те, щоб режим вилучення цукру з угоди про вільну торгівлю був продовжений ще на кілька років.
Він також нагадав, що, за досягнутими раніше домовленостями, у режим вилучення до 2012 року потрапляє спирт.
Медведков заявив, що приєднання України до СОТ, що Росія всіляко підтримувала, "не у всіх випадках виправдало наші очікування". За його словами, останні антидемпінгові процедури, які провела Україна відносно Росії, були з "грубими порушеннями норм СОТ". За його словами, це стосується і розслідувань відносно нітрату амонію та стрілочних переводів, що використовуються на залізниці. "Нас це дуже турбує, тому що сподівалися, що українські колеги будуть дотримуватися принципу недискримінаційності", - заявив Медведков.
Він також висловив стурбованість планами України щодо введення 13-процентного імпортного мита на всі товари, ввезені в Україну.
"Останнє повідомлення, що Україна планує ввести 13-процентне мито на всі імпортовані товари, дуже хвилює. Якщо це торкнеться і Росії, то буде грубим порушенням нашої двосторонньої угоди. Ми виходимо з того, що Україна буде діяти у відповідності, як з нашою двосторонньою угодою, так і міжнародними нормами", - сказав Медведков.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас