"Ъ": Київенерго вимагає від КМДА фінансової компенсації... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Київенерго вимагає від КМДА фінансової компенсації...

Енергетика
317
КП "Київенерго" зажадало від Київської міської державної адміністрації (КМДА) виплатити 976,5 млн грн без урахування ПДВ як компенсацію різниці між тарифами на теплову енергію і її фактичну собівартість.
Дана вимога пов'язана з нездатністю підприємства погасити заборгованість перед постачальниками газу, що вчора досягла 520 млн грн. У КМДА вважають, що нічого не винні "Київенерго", а компенсацію варто виплатити з державного бюджету.
КП "Київенерго" звернулося до Київської міської держадміністрації з офіційним листом, у якому зажадало виплатити компенсацію різниці між поточними тарифами на теплову енергію і її фактичну собівартість. За даними "Київенерго", за період з 2000 року КМДА винна підприємству 976,5 млн грн без урахування ПДВ.
Як повідомила прес-секретар КП "Київенерго" Іванна Майстренко, ця вимога пов'язана із заборгованістю, що виникла в підприємства перед НАК "Нафтогаз України" внаслідок затримки КМДА виплати компенсацій.
Нагадаємо, 10 грудня, після того як борг "Київенерго" перед "Нафтогазом" перевищив 360 млн грн, "Нафтогаз" обмежив постачання газу "Київенерго". У свою чергу, КП припинило подачу гарячої води в 5000 будинків - приблизно половині Києва. Після відповідних рішень Господарського суду і прокуратури Києва "Нафтогаз" відновив постачання газу "Київенерго", і гаряче водопостачання в Києві було відновлено. Мер Києва Леонід Черновецький повідомив, що перші 100 млн грн КМДА готова перерахувати "Нафтогазу" 15 грудня (останній раз Ъ сповіщав про це 17 грудня). Однак кошти на рахунки компанії дотепер не надійшли, а заборгованість "Київенерго" станом на 24 грудня склала 520 млн грн.
Вимагаючи від КМДА виплат, в "Київенерго" посилаються на закон "Про теплозабезпечення", відповідно до якого у випадку встановлення тарифу на теплову енергію нижче її собівартості механізми компенсації повинен передбачити орган, що встановив даний тариф (КМДА). У випадку невиплати компенсації в "Київенерго" пообіцяли звернутися в суд.
У КМДА дану погрозу всерйоз не сприйняли. "Це вони ('Київенерго') думають, що ми їм винні, а ми вважаємо, що нічого не винні", - заявив Ъ перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. Як пояснив голова постійної комісії Київради з питань ЖКГ і ПЕК Юрій Бондар, КМДА чекає виконання Кабміном своєї постанови №440 від 25 квітня, що передбачає перерахування субвенції на покриття боргів з компенсації різниці тарифів місцевим бюджетам з державного. "Як тільки уряд виконає дану постанову, мерія зможе розрахуватися з підприємствами комунального господарства, а ті, у свою чергу, з постачальниками газу", - сказав Бондар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас