Наступного року страховиків чекає вимирання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступного року страховиків чекає вимирання

2962
Через різке зростання курсу долара величина відшкодування по автостраховках КАСКО та ОСАЦВ в 2009 році збільшиться на 80-100%, тому найбільшому ризику канути в Лету піддані компанії, що проводили політику цінового демпінгу і не мають підтримки потужних материнських структур.
Не пощастить також тим, хто ставив на страхування корпоративного сектора і туризму. У кризові часи бізнес заощаджує на страхуванні персоналу, а кількість охочих відпочити за кордоном скорочується в 1,5-2 рази.
- Я в вас уже півроку страхову виплату одержати не можу. Ніколи більше не скористаюся послугами вашої компанії і всім своїм друзям розповім, щоб вони обходили вас десятою дорогою!
- А скільки у вас друзів?
- П'ять.
- А ворогів?
- Десять.
- Так ви краще нас всім своїм ворогам порекомендуйте
Цей анекдот останнім часом дуже популярний серед співробітників українських страхових компаній.
На жаль, ситуація на українському страховому ринку зараз така, що дати пораду ворогам набагато простіше, ніж друзям. Багато страховиків уже зараз виконують свої зобов'язання перед клієнтами на превелику силу. Наступний рік обіцяє принести на ринок нову тенденцію - масове скорочення числа страхових компаній. Якщо на 1 жовтня 2008 року в Україні їх було зареєстровано 475, то через рік, за прогнозами Держфінпослуг, їх залишиться близько 300.
Самі страховики налаштовані ще песимістичніше. На їхню думку, протягом наступних 12 місяців кількість страховиків в Україні може скоротитися наполовину.
Збитковість зросте на 50-100%
За підрахунками учасників ринку, наступного року, через здешевлення гривні та інфляцію виплачувати по страховках доведеться в півтора-два рази більше, ніж планувалося під час продажу полісів (більшість компаній закладали у своїх розрахунках на 2009 рік валютний курс не більше 5,1 гривні за долар). "Виплати зростуть на 50% по всіх видах страхування, а по ОСАЦВ - на 100%, тому що всі ціни на послуги з ремонту і медобслуговування збільшилися", - прогнозує директор компанії "Віді-страхування" Дмитро Радіонов.
Особливо нелегко прийдеться компаніям, які в попередні роки наголошували на страхуванні автотранспорту. "Я думаю, що по ОСАЦВ виплати зростуть як мінімум на 80%, а по КАСКО - на 80-100% уже в найближчі три-чотири місяці. Правда, у другій половині 2009 року рівень виплат по КАСКО може знизитися до нинішнього рівня або трохи меншого через очікуване зниження аварійності на дорогах", - припускає керівник департаменту врегулювання збитків компанії QBE Україна Віктор Лапій.
Екстрене гальмування
Якби виплати збільшувалися, нехай і так стрімко, але пропорційно зростанню страхових премій, що збираються, то нічого страшного в цьому не було б. Але проблема вітчизняних страховиків полягає саме в тому, що наступного року ринок страхування чекає різке падіння обсягів продажів полісів. Так, найоптимістичніше налаштовані учасники ринку сподіваються на 20%-ве зростання премій, реалісти говорять про нульовий приріст, а страховики-песимісти пророкують зменшення обсягів зібраних премій на 25-40%.
"Збільшення платежів не буде. Збори по всіх видах страхування залишаться на торішньому рівні. Крім ОСАЦВ, по якому зростання премій складе близько 20%", - прогнозує Дмитро Радіонов.
"Збір страхових премій упаде однозначно. Я думаю, у цілому по ринку цей показник скоротиться на 25%. Через різкий спад у корпоративному сегменті максимальне зниження спіткає види страхування, які включалися корпораціями до складу соціальних пакетів, - це в першу чергу добровільне медичне страхування. Цей сегмент ринку просяде на 40%", - говорить голова правління компанії "Страхові традиції" Дмитро Гончаров.
Окремі учасники ринку серед головних лузерів називають страхування "закордонних" туристів. "Найбільше платежі впадуть по туристичному страхуванню - на 30-40%, тому що вони зав'язані на числі тих, хто виїжджає за кордон. А в кризовий період уже ніхто нікуди не їде", - невесело жартує Віктор Лапій.
Невиплати збільшаться на 10-15%
Через виплати, що різко підскочили, і падіння обсягів зібраних премій більшість страховиків зіткнуться із жорсткою нестачею ліквідності. Тому виплачувати гроші клієнтам зможуть далеко не всі. А ті компанії, у яких буде така можливість, робити це будуть досить неохоче. "Заборгованість страхових компаній перед своїми клієнтами буде збільшуватися з катастрофічною швидкістю. І це буде масове явище, оскільки в більшості компаній просто не буде грошей", - говорить начальник управління страхування та перестрахування компанії "Нафтогазстрах" Ніна Шаломєєва.
Більш конкретний у прогнозах Дмитро Радіонов: "У цілому по ринку невиплати страховок збільшаться на 10-15% у порівнянні з 2008 роком. Найбільше зростання неплатежів буде в збиткових добровільних видах страхування - КАСКО і медицині".
Самі учасники ринку прекрасно розуміють проблеми, що насуваються, і вже зараз вживають антикризових заходів. "Страхові компанії будуть використовувати всі доступні способи акумуляції фінансів, щоб зберегти кошти для виплат клієнтам. У першу чергу будуть скорочувати внутрішні витрати, у тому числі і стосовно свого персоналу. Скорочення може торкнутися від 10 до 60% співробітників", - стверджує голова правління "Служби страхування 611" Юрій Калениченко.
Згортати будуть і філіальну мережу. "В Україні на 1 мільйон жителів припадає 49 регіональних структур страховиків. А з урахуванням того, що більшість цих структур збиткові і створювалися тільки для того, щоб продати компанію подорожче, то в умовах кризи такі відділення першими будуть потрапляти під скорочення", - говорить керівник страхового брокера "Дедал" Ібрагім Габідулін.
Також компанії почнуть набагато менше платити агентам - не 20-50%, а 10-15% від суми премій.
До речі, українським страховикам є на чому заощаджувати. "Якщо взяти світові стандарти, то звичайно всі витрати страхової компанії відносно зібраних премій не перевищують 15%. У наших же компаніях цей показник мінімум 40-50%. Тому їм сьогодні є куди рухатися", - вважає Віктор Лапій.
Страхових компаній стане менше
Страховики не приховують, що навіть трикратне зниження витрат допоможе вижити далеко не всім - багато компаній змушені будуть піти з ринку, інші - зайняти вичікувальну позицію і відмовитися від активних операцій. "Криза вдарить по всім без винятку страховикам, і близько половини з них припинять нормальну життєдіяльність під впливом фінансової ситуації", - висловлює свою думку Ніна Шаломеева.
І це далеко не найпесимістичніший прогноз. "Якщо говорити про кількість страхових компаній, які в умовах кризи ліквідності в 2009 році будуть вчасно виплачувати страховки, то із загальної кількості страховиків (475 компаній. - ред.) таких буде не більше 10.
Адаптуватися до нових умов ринку за рахунок урізування витрат зможуть не більше 30-40 компаній", - прогнозує генеральний директор QBE Україна Олег Сосновський. За словами страховика, уже в лютому-березні 2009 року, після оприлюднення річних звітів, можна буде побачити, що дуже багато компаній близькі до банкрутства.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас