Рейтинг найприбутковіших компаній України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг найприбутковіших компаній України

4198
Лідером з розміру чистого прибутку став "Нафтогаз України". Компанія заробила в січні-вересні 2008 року 34,1 мільярда гривень. На другому місці ще одне держпідприємство - "Енергоринок". Далі в списку йдуть металургійні підприємства, а також компанії, що працюють на ринку нафтопродуктів та в автомобілебудуванні.
При цьому всі галузеві експерти сходяться в думці, що криза, яка почалася восени, вдарила по всіх найбільших компаніях країни. І за підсумками року очікується якщо не падіння, то значне вповільнення темпів зростання їхніх доходів.
У порівнянні з цим же періодом минулого року показник чистого доходу в "Нафтогаза" збільшився в 2,6 рази. Директор енергетичних програм Центра Разумкова Володимир Саприкін пояснює таке зростання двома головними факторами. Перший з них - збільшення вартості імпортного газу для "Нафтогазу" на початку нинішнього року з 130 до 179,5 долара за тисячу кубометрів.
"Другий момент - збільшення квоти держпідприємства на продаж палива найбільш платоспроможним промисловим споживачам", - говорить експерт. В 2007 році (і кілька місяців нинішнього року) підприємства забезпечувала газом компанія "УкрГаз-Енерго".
Саприкін прогнозує, що до кінця року зростання фінансових показників "Нафтогазу" сповільниться. Головна причина - різке скорочення обсягів споживання газу промисловістю. Так, за даними Міністерства промислової політики, тільки в листопаді підприємства хімічної галузі зменшили закупівлі газу на 18-20%, металургії - на 40%.
На другому місці в списку найприбутковіших компаній - держпідприємство "Енергоринок", що купує і продає всю електроенергію, зроблену великими станціями країни. За дев'ять місяців компанія заробила 29,5 мільярда гривень. При тому що за весь 2007 рік чистий прибуток "Енергоринка" склав 31 мільярд. Однак, як прогнозує аналітик інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращий, у четвертому кварталі чистий прибуток "Енергоринка" знизиться на 15% у порівнянні з цим же періодом минулого року.
Причина - та ж, що у випадку з "Нафтогазом". Через падіння обсягів виробництва промислові підприємства знизили споживання електроенергії. За інформацією Паращия, у листопаді українські промислові споживачі використали електроенергії на 38% менше, ніж за цей же місяць минулого року. Зокрема металурги зменшили споживання на 56%.
Металурги в лідерах
У лідерах найприбутковіших компаній - відразу кілька підприємств чорної металургії. У кожного з них за підсумками дев'яти місяців спостерігається зростання чистого прибутку в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За словами аналітика інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергія Гайди, поліпшити показники металургам дозволило зростання цін на їхню продукцію, а також деяке збільшення обсягів виробництва в "докризові" часи. Однак зараз підприємства обмежують свої потужності у зв'язку з падінням попиту на металопродукцію. Тому за підсумками року в переважної більшості з них виробничі показники будуть нижче, ніж торік.
Згідно з прогнозом "Драгон Капітал", серед найприбутковіших метпідприємств позитивний показник приросту виробництва збереже тільки Алчевський меткомбінат, що входить у корпорацію "Індустріальний союз Донбасу" (чистий прибуток за 9 місяців - 13,1 мільярда гривень). Приблизно він випустить 4,3 мільйони тонн сталі, що на 10% більше показника минулого року. Гайда пояснює це введенням в експлуатацію на Алчевському меткомбінаті двох сталеплавильних агрегатів (конвертерів) у листопаді минулого року і вересні поточного.
Як відзначає в.о. керівника аналітичного відділу інвесткомпанії Millennium Capital Віталій Хандельди, у найбільш виграшному становищі зараз знаходяться ті метпідприємства, які входять у вертикальноінтегровані структури і, відповідно, не мають проблем із сировиною (це дозволяє маневрувати собівартістю продукції).
У першу чергу це стосується підприємств гірничо-металургійного холдингу "Метінвест". "Азовсталь", що входить в нього, за підсумками дев'яти місяців показала чистий прибуток у сумі 17,6 мільярда гривень. Однак падіння виробництва через зниження попиту на продукцію і її вартості не минуло й це підприємство. За підсумками 11 місяців "Азовсталь" виплавила на 7,9% менше сталі в порівнянні з цим же періодом минулого року, чавуну - на 10,7%, прокату - на 4,2%. В "Драгон Капітал" за підсумками року очікують падіння виплавки сталі на "Азовсталі" на рівні 13%.
Лідером з падіння виробництва серед великих металургів, за підрахунками "Драгон Капітал", стане "ArcelorMittal Кривій Ріг". Він зменшить виплавку сталі на 24%. Віталій Хандельди пояснює: українському меткомбінату складно вийти на ринки інших країн (при падінні попиту на внутрішньому ринку), не вступивши в конкуренцію з іншими підприємствами імперії ArcelorMittal. Якщо в умовах зростання економіки присутність практично на всіх ринках локальних підприємств компанії було перевагою, то тепер це зіграло проти виробника.
Однак складніше за всіх, за словами аналітика Millennium Capital, доводиться Маріупольському меткомбінату ім. Ілліча і "Запоріжсталі", які змушені закуповувати сировину для виплавки сталі "на стороні". Очікується, що за підсумками року вони покажуть падіння виробництва на рівні 21% й 13% відповідно.
Чистий прибуток компанії "Донецьксталь - Металургійний завод", що входить у концерн "Енерго", за дев'ять місяців склав 11 мільярдів гривень. "На "Донецьксталі" зав'язані різні фінансові потоки "Енерго". Вона продає продукцію, яку виробляють підприємства промислової групи", - пояснює старший аналітик інвесткомпанії "Сократ" Дмитро Хорошун. Тому виробництво сталі - тільки одне з джерел доходу підприємства. За підрахунками Хорошуна, показник випуску цієї продукції на підприємстві впав на 64% (середньомісячний показник за жовтень-листопад у порівнянні із середньомісячним показником за січень-вересень). Крім того, зараз "Донецьксталь" проводить модернізацію своїх потужностей. "З 6 мартенівських печей вони вже зупинили дві. І ця тенденція продовжиться", - говорить аналітик.
Нафтотрейдерів чекає зниження
У десятку найбільших компаній за показником чистого прибутку ввійшла компанія "ТНК-ВР Коммерс", що займається переробкою нафти і продажем нафтопродуктів. За дев'ять місяців поточного року вона заробила 12,3 мільярди гривень. За 11 місяців - 13,8 мільярда (за аналогічний період минулого року - 11,3). На річному доході компанії, за словами виконавчого директора консалтингової компанії UPECO Сергія Куюна, позначиться те, що в жовтні й першій половині листопада на профілактичному ремонті стояв Лисичанський нафтопереробний завод, керований "ТНК-ВР Коммерс", а також різкий спад оптово-роздрібних цін на нафтопродукти восени цього року. "Наступний рік буде дуже поганим для нафтопереробки, оскільки буде колосальний надлишок палива у світі у зв'язку з падінням споживання", - говорить Куюн.
У десятці найприбутковіших компаній України опинився й найбільший автовиробник - Запорізький автомобільний завод - з показником чистого прибутку за дев'ять місяців 11,3 мільярди гривень. В останньому кварталі нинішнього року в компанії почалася "чорна смуга" - у жовтні вона зменшила випуск автомобілів у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року на 40%, у листопаді падіння виробництва досягло вже 63,5%. Однак автомобільний експерт Олексій Черняк-Самойленко відзначає, що ситуація на підприємстві повинна одужати, у першу чергу завдяки преференціям з боку уряду. "З ініціативи уряду акцизний збір на автомобілі з обсягом двигуна до 1,6 літра з початку 2009 року здійметься тільки у два рази. "Славути" й "ланоси" підпадають саме під цю категорію", - говорить Черняк-Самойленко. У той же час, за його словами, акциз на популярні іномарки, що мають обсяг двигуна 1,6-2,2 літри, зросте в 5 разів.
"ДЕЛО" визначило найприбутковіші українські компанії в різних галузях
Найбільший чистий прибуток у сфері зв'язку - у компанії "Київстар". За дев'ять місяців мобільний оператор заробив 9,6 мільярда гривень (за весь 2007 рік - 11 мільярдів). Консультант консалтингової групи Netton Роман Хімич прогнозує, що в IV кварталі поточного року зростання фінансових показників "Київстара", як й інших великих операторів, трохи сповільниться. Це пов'язане зі скороченням абонентської бази, що намітилося.
"Найбільші проблеми в сегменті корпоративних підключень. Звільнення людей з підприємств приводять до того, що їхні корпоративні номери відключають", - говорить Хімич. При цьому часто мова йде про відмову від безлімітних пакетів, тобто від найбільш дорогої тарифної пропозиції. Ті компанії, які не прибігають до звільнень, просто переглядають свої витрати на мобільний зв'язок.
Що стосується гірничо-металургійного комплексу (ГМК), то лідерами в цій галузі з показнику чистого прибутку стали відразу три підприємства холдингу "Метінвест" - Північний гірничо-збагачувальний комбінат (видобуток руди), Авдієвський коксохімічний завод (переробка) і "Краснодонвугілля" (вуглевидобуток). Незважаючи на кризу в металургійній галузі, згідно з прогнозом "Драгон Капітал", за підсумками року Авдієвський коксохім покаже позитивну динаміку виробництва коксу (приріст складе 12%).
Аналітик інвесткомпанії Сергій Гайда пояснює це високим попитом на продукцію заводу з початку року з боку підприємств "Метінвеста" і Маріупольського меткомбіната ім. Ілліча, а також запуском нової коксової батареї в січні поточного року.
Очікується, що "Краснодонвугілля" за підсумками року випустить на 8% більше коксівного вугілля. Таке зростання пов'язане з дефіцитом вугільної сировини в Україні. Північний ГЗК за підсумками 11 місяців поточного року зменшив виробництво залізорудного концентрату на 3,6%, окатишів - на 9,5%. В "Драгон Капітал" очікують, що за підсумками року зниження випуску ГЗКом досягне 10%.
Автоімпортери роблять знижки
Лідером у трубній промисловості стала компанія "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод". За підсумками дев'яти місяців її чистий доход склав 4,6 мільярди гривень. В "Інтерпайпі", куди входить підприємство, очікують зниження виробництва трубної продукції в цілому по корпорації в IV кварталі на 57% у порівнянні з III кварталом. Зниження обсягів реалізації в поточному кварталі буде не таким різким за рахунок реалізації складських запасів і складе близько 22%.
"Ситуація з падінням виробництва така ж, як і по всіх підприємствах ГМК у цілому. Єдина відмінність у тому, що ми перебуваємо на останньому переділі виробничого ланцюжка. Це означає меншу ліквідність у порівнянні з виробництвом, припустимо, залізорудної сировини й більше тверді конкурентні умови на зовнішніх ринках. З іншого боку, якщо трубна підгалузь знову стане нарощувати обсяги, це приведе до пожвавлення ГМК України в цілому", - резюмують у прес-службі "Інтерпайпа".
Найбільшим імпортером автомобілів за дев'ять місяців став торговий дім "НІКО" (офіційний дилер Mitsubishi). Його чистий прибуток за дев'ять місяців склав 3,3 мільярди гривень. У компанії стверджують, що фінансові показники продовжили зростання й у жовтні-листопаді. За ці два місяці чистий прибуток компанії склав 744,9 мільйона гривень, що на 19% більше аналогічного показника 2007 року.
За словами директора з корпоративних комунікацій концерну "НІКО" Олени Семикіної, у листопаді-грудні поточного року компанія все-таки відчула падіння попиту на автомобілі. Щоб продажі досягли запланованого рівня, "НІКО" пропонувала значні знижки на машини (до 107 тисяч гривень).
Хімікам загрожують збитки
Найбільший чистий прибуток у хімічному секторі за підсумками дев'яти місяців поточного року показав концерн "Стирол" - 3,2 мільярди гривень. У компанії стверджують, що, незважаючи на фінансово-економічну ситуацію, змогли зберегти динаміку зростання обсягів виробництва і реалізації продукції. Так, у жовтні нинішнього року випуск аміаку зріс на 4,1% у порівнянні із цим же місяцем 2007 року, карбаміду - на 3,1%. Продажі аміаку збільшилися в жовтні в три рази, карбаміду - на 67,0%.
Аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Тамара Левченко пояснює, що "Концерн Стирол" та Одеський припортовий завод опинилися в більше виграшній ситуації, тому що мали можливість укласти контракти на поставку продукції на експорт у листопаді і грудні. У той час як "Дніпроазот" і "Рівнеазот" були змушені значно скоротити обсяги виробництва через зниження попиту на добрива як на вітчизняному, так і на закордонному азотних ринках. Проте в IV кварталі 2008 року і на початку 2009 року Левченко очікує погіршення динаміки фінансових показників всіх великих українських виробників азотних добрив через скорочення продажів аміаку й карбаміду за кордон, а також через падіння внутрішнього попиту на аміачну селітру. "Падіння попиту спровокувало повне припинення експортних поставок аміаку в портах Чорного моря в грудні", - говорить аналітик.
Крім того, вона нагадала, що ціни на хімпродукцію за останні два місяці значно знизилися. Якщо в жовтні аміак у портах Чорного моря коштував 671 долар за тонну, то зараз він подешевів до 243 доларів. Вартість карбаміду впала з 800 доларів до 223. Тамара Левченко відзначає сформовану несприятливу кон'юнктуру ринку для вітчизняних підприємств.
"Якщо ціна природного газу як основної сировини в хімічному виробництві здійметься до 250 доларів з початку року, при нинішніх цінах на продукцію українські виробники стануть збитковими", - стверджує вона.
У будівельній галузі, однієї з найбільш постраждалих від кризи, найприбутковішим став "Київміськбуд". Він заробив за дев'ять місяців 1,9 мільярда гривень. "Криза в секторі почалася ще в другому кварталі, але загострилася в четвертому, - говорить віце-президент холдингової компанії "Київміськбуд" Василь Можар. - За підсумками року ми очікуємо, що прибуток буде у два рази менше, ніж торік (тоді він склав 40 мільйонів гривень)".
Максим Асауляк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас