Експерти: Ритейлову індустрію США чекають банкрутства і реструктуризація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ритейлову індустрію США чекають банкрутства і реструктуризація

Казна та Політика
1024
Нинішній рік виявився не найлегшим для американських ритейлових компаній.
При цьому експерти відзначають, що початок 2009 р. буде ще важчим.
Швидше за все, рітейлери будуть вимушені закрити декілька магазинів, провести реструктуризацію і урізати величезну кількість робочих місць, передає Reuters.
"Думаю, криза перекроїть американську рітейлову індустрію. Причому, цей переділ почнеться відразу після свят. Ми побачимо банкрутства, операції зі злиття і поглинання і закриття багатьох магазинів", - вважає провідний економіст консалтингової компанії TNS Retail Forward Френк Баділло.
Варто відзначити, що зазвичай сезон різдвяних розпродажів – справжнє свято для більшості західних рітейлерів. У цей період обсяг їхніх продажів росте рекордно швидкими темпами, і до нового року вони зазвичай встигають реалізувати всі свої запаси. Проте цей рік став виключенням: на тлі посилення світової фінансової кризи споживачі не поспішають витрачати свої гроші.
За даними компанії America's Research Group, роздрібні продажі в США в нинішньому передсвятковому сезоні можуть впасти на 2,8% в порівнянні з минулим роком - вперше майже за 25 років спостережень. При цьому непростими виявляться і перші місяці нового року. Так, з опитування виходить, що після Різдва лише 32% респондентів планують відправитися за покупками в порівнянні із звичайними 58%.
Підсумок невтішний: мережа електроніки Circuit City Stores вже була вимушена оголосити себе банкротом, при цьому решті рітейлерам доводиться закривати частину магазинів, щоб хоч якось звести кінці з кінцями. Близько 112 магазинів планує закрити Office Depot, про намір відмовитися від частини неприбуткових магазинів заявили і мережі універсальних магазинів Sears Holdings і Dillard's.
За оцінками представника консалтингової компанії Hay Group Крейга Роулі, вирішальних для рітейлерів буде початок наступного року, коли їм доведеться скорочувати робочі місця і закривати магазини. "У рітейлерів був дуже важкий рік. Ціни на їхні акції такі низькі, що їм доведеться робити все можливе для урізування витрат. Швидше за все, ситуація налагодиться не раніше 2010 р.", - вважає експерт.
Тим часом 2008 р. виявився просто рекордним за кількістю закритих магазинів. Так, International Council of Shopping Centers (ICSC) підрахував, що за підсумками цього року буде закрито близько 148 тис. магазинів, що лише трохи менше показника 2001 р., коли рітейлери закрили 151 тис. магазинів. "На даний момент більшість рітейлерів вимушені закривати свої магазини або унаслідок банкрутства, або в рамках реструктуризації свого бізнесу", - говорить дослідник ICSC Джон Коноллі.
Причому, цього року про закриття магазинів повідомили навіть великі рітейлери, фінансовий стан яких поки відносно стабільний. Зокрема, закрив 15 магазинів Home Depot, а Best Buy Co і Lowe's Cos частково відмовилися від планів з розширення своїх мереж. "Зараз рітейлери не знають, куди подіти свої запаси. Є всі підстави вважати, що споживчий попит залишиться дуже слабким як мінімум до кінця 2009 р.", - відзначає Ф.Баділло. Вторить експерту і аналітик Mann, Armistead & Epperson Ltd Джеррі Епперсон: за його словами, втрати рітейлерів зараз дуже великі, і вони будуть вимушені закривати магазини і урізувати витрати.
При цьому особливо нелегко доведеться виробникам одягу і аксесуарів. За оцінками ICSC, за підсумками III кварталу 2008р. було закрито близько 26,4% всіх магазинів одягу. На другому місці опинилися ювелірні магазини – 18,1%. При цьому аналітик Credit Suisse Омар Саад відзначив, що виробники одягу Jones Apparel Group і Liz Claiborne можуть повідомити про різке зниження прибутку, оскільки в 2009 р. може збанкрутіти величезна кількість їхніх постачальників і партнерів. "Впродовж останніх декількох місяців великі рітейлові мережі об'єднувалися. Проте постачальники не встигли поквапитися, і наступний рік буде для них дуже непростим", - відзначив аналітик Barclays Capital Роберт Друл.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас