Джоджик: Тимошенко потрібно було пред'явити докази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джоджик: Тимошенко потрібно було пред'явити докази

877
Бездоказові публічні звинувачення – не допустимі. Таку думку ІМК висловив народний депутат України від блоку НУ-НС Ярослав Джоджик, коментуючи звинувачення прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на адресу президента щодо діяльності керівництва НБУ.
Політик вважає, що Тимошенко потрібно або припинити звинувачення, або довести їх правомірність.
"У будь-якій державі публічні звинувачення перших осіб повинні призвести до створення спеціальної комісії з розслідування обгрунтованості викладених в заяві глави уряду фактів і спричинити відставку і кримінальну відповідальність тих осіб, щодо яких висунуті звинувачення, якщо вони підтвердяться. Інакше, відповідальність лягає на тих осіб, хто своїми заявами поширює наклеп на главу держави", - зазначив політик.
Депутат підкреслює, що Нацбанк України як головний фінансовий регулятор своєчасно не провів попереджувальні дії для стабілізації валютного ринку, а саме - не зобов'язав банки щодня продавати валютну виручку і не виконував контролюючі функції аж до того часу, поки Україна не опинилася на межі внутрішнього дефолту.
Він також розцінює як неадекватні і сьогоднішні дії Нацбанку, зокрема "рішення карати декілька невеликих банків, які не мають істотного впливу на валютний ринок, і при цьому не приймають дій щодо основних комерційних банків, які мають реальний вплив на формування курсу національної валюти щодо долара США".
Враховуючи це, Ярослав Джоджик вважає адекватною ініціативу щодо відставки глави НБУ Володимира Стельмаха.
В той же час він вважає, що глава уряду як державний службовець не має права перекладати відповідальність на когось за ситуацію в країні, оскільки зокрема протекціоністська політика уряду щодо імпорту призвела до негативного зовнішньоторговельного балансу і як результат - відтоку з України щонайменше 10 млрд доларів США.
"У цьому і є пряма причина дефіциту іноземної валюти на внутрішньому ринку і різкого зростання курсу долара щодо національної валюти", - сказав він.
На його думку, саме соціальний популізм уряду спровокував емісію грошей і розвиток інфляційних процесів.
"Слід також сказати, що через невизнання урядом факту існування кризи в економіці країни понад три місяці гальмувалося своєчасне вживання відповідних антикризових заходів", - зазначив Я.Джоджик.
Він вважає, що шлях порятунку для України криється в трьох важливих кроках: "Потрібно розділити відповідальність за ситуацію в країні, оскільки до поглиблення кризи в тій чи іншій мірі причетні всі високопоставлені чиновники. Потрібно припинити безпідставні звинувачення або довести їх правомочність і забезпечити покарання винних. Також потрібно зусиллями прийняти заходи для подолання кризи, замість того, щоб шукати чергового винного".
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас