Шлапак: 2008 рік увійде в історію як рік економічної поразки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: 2008 рік увійде в історію як рік економічної поразки

Казна та Політика
1230
Цей рік увійде в історію новітньої України як рік економічної поразки - таку думку сьогодні на брифінгу висловив заступник голови Секретаріату Президента, представник президента в Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак, підбиваючи економічні підсумки 2008 року. Він відзначив, що протягом року не було проведено жодної комплексної інституційної реформи.
О.Шлапак заявив, що бюджетна політика уряду мала популістський характер і привела до розбалансованості бюджету, пенсійного і соціального фондів. Показник інфляції став найвищим у Європі і прогнозується, що за підсумками року він досягне 21%. Відбулося різке зниження реальних доходів населення. Стрімко зріс торговельний дефіцит і відбувся фактичний обвал зростання валового внутрішнього продукту та обсягів промислового виробництва.
"Таких результатів ми не мали близько 14 років у нашій державі. Це вирок економічній політиці нашого уряду, це вирок незбалансованості влади", - заявив представник Секретаріату.
За його словами, найгірший наслідок таких дій уряду - повне розчарування людей у владі.
Крім того, відзначив О.Шлапак, замість консолідації, спільного пошуку шляхів виходу із кризи і спільного аналізу ситуації відбуваються хаотичні, емоційні та непрогнозовані кроки з боку уряду і Національного банку.
Він заявив, що за таких обставин Президент пропонує негайно припинити політичні суперечки, які набули неприпустимих форм, здійснити реальну оцінку ситуації, зокрема, що стосується підрахунку макропоказників, зробити чіткий перелік антикризових заходів на рівні законодавчих та урядових рішень, заходів місцевої влади і НБУ та дотримуватися домовленостей між цими інституціями.
"На сьогоднішній день урядом і Національним банком не виконано дві третини з антикризового закону та антикризових указів Президента України", - відзначив Олександр Шлапак.
У цьому випадку, прогнозує він, вихід із кризи буде ще більше ускладнений.
Святослав Халус
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас