Зубков: Кроки України можуть порушити стабільність постачання російського газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зубков: Кроки України можуть порушити стабільність постачання російського газу в Європу

438
Перший віце-прем'єр, голова ради директорів ВАТ "Газпром" Віктор Зубков запевнив європейських партнерів Росії, що "Газпром" виконає свої контракти на постачання газу, однак не виключив, що дії України можуть дестабілізувати ці поставки.
Як повідомила в понеділок прес-служба уряду РФ, В.Зубков направив послання керівництву Євросоюзу, главам урядів Австрії, Болгарії, Угорщини, ФРН, Греції, Італії, Румунії, Словаччини, Словенії, Франції, Чехії і Польщі. Послання направлене відповідно до домовленостей у рамках Енергетичного діалогу Росії і Європейського Союзу про використання Механізму раннього попередження, уточнює прес-служба.
"Хотів би запевнити Вас, що ВАТ "Газпром" буде, як завжди, у повному обсязі виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими клієнтами. Діє довгостроковий договір на транзит газу через територію України, відповідно до якого чітке виконання українською Стороною своїх транзитних зобов'язань ніяк не пов'язане з поставками газу для споживачів України. Разом з тим, не можна виключати, що нинішня позиція української Сторони і ті або інші її кроки, що зачіпають транзит природного газу через українську територію, можуть привести до порушення стабільності постачань газу в Європу", - говориться в посланні В.Зубкова.
У документі, зокрема, говориться, що протягом останніх місяців уряд РФ і "Газпром" "уживають активні зусилля з врегулювання комплексу проблем у взаєминах з Україною в газовій сфері і, насамперед - з погашення значної української заборгованості за раніше поставлений природний газ".
У зв'язку із цим перший віце-прем'єр проінформував європейських колег про те, що "російська сторона як жест доброї волі розробила схему погашення боргу за рахунок передоплати за транзит російського природного газу по території України". Разом з тим, як відзначив В.Зубков, рішення поки не знайдене "через неконструктивну позицію української сторони".
Як відзначає прес-служба, затягування врегулювання даної проблеми, на думку першого заступника голови уряду Росії, "викликає особливе здивування на тлі рішення Міжнародного валютного фонду надати Україні кредит у розмірі $16,5 млрд із метою скорочення дефіциту, збалансування бюджету і підтримки банківського сектора країни".
В.Зубков також повідомив, що в дні, що залишилися до кінця 2008 року, "російська Сторона продовжить інтенсивні переговори з Українською Стороною щодо всього комплексу питань у газовій сфері", відзначивши при цьому, що "відповідальність за сформовану критичну ситуацію, що може позначитися на європейських споживачах газу, у повному обсязі несе українська Сторона й, отже, ключ до врегулювання перебуває в неї".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас