Фондовий ринок втратив 384 мільярда гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок втратив 384 мільярда гривень

Фондовий ринок
1669
Протягом 2008 року український фондовий ринок звалився майже в чотири рази. Зараз акції українських підприємств коштують стільки ж, скільки після "помаранчевої" революції.
"Позитивний сценарій передбачає зростання українського фондового ринку в 2008 році на 70-90% - до 2000-2200 пунктів індексу ПФТС, за несприятливого розвитку подій ринок виросте на 30-40% - до 1500-1600 пунктів", - такі прогнози рік тому давали аналітики більшості інвесткомпаній. На жаль, вони "небагато" помилилися - 19 грудня 2008 року значення індексу ПФТС становило 306,6 пункту.
З початку поточного року український фондовий ринок пережив найсильніший спад за останнє десятиліття. Зниження індексу ПФТС з початку року до 19 грудня склало 73,9%. Ринкова вартість всіх компаній, чиї акції торгуються на біржі ПФТС, звалилася на 384 мільярда гривень і минулої п'ятниці становила 181,5 мільярда гривень. І до середини грудня характеристикою вітчизняного ринку акцій, що найбільше часто зустрічалася у коментарях, був анабіоз. Середньоденний обсяг торгів, якщо виключити технічні угоди, становив 0,5-1,5 мільйона гривень, а ціни акцій практично не реагували як на внутріукраїнські, так і на світові новини.
Криза та особливості національного ринку
Основна причина безпрецедентного падіння українського фондового ринку - глобальна фінансова криза і викликаний нею екстрений вихід закордонних інвесторів з України.
"Світова фінансова криза спровокувала вихід нерезидентів з українського фондового ринку в результаті процесу втечі активів до якості, що стартував у світі. Це привело до значної пропозиції акцій на продаж з портфелів нерезидентів, що, при відсутності внутрішнього попиту на них, викликало значне падіння вартості паперів", - пояснює начальник аналітичного відділу компанії "Аврора Капітал" Вадим Янковський.
Однак серед причин обвалу вітчизняного ринку, крім глобальної кризи, є й декілька винятково "місцевих" обставин. "Фондовий ринок України через масовий приплив іноземного капіталу в 2007 році був значно перегрітий (індекс ПФТС за підсумками минулого року виріс на 135%, що було другим показником у світі. - ред.)", - називає одну з причин керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Арт-Капітал" Дмитро Монаков. Крім того, за словами аналітика групи компаній "ТЕКТ" Тамари Манукьян, свою лепту внесла нерозвиненість українського ринку. "Наслідком стала сильна залежність ринку від двох-трьох великих гравців, які й задають тон торгів", - пояснює експерт.
"Диспропорція вітчизняних і закордонних інвесторів (за експертними оцінками, частка коштів іноземних інвесторів на початку 2008 року становила більше 80%. - ред.), перманентна політична нестабільність, спекулятивна гра місцевих брокерів на зниження, а також багаторазово зрослі валютні ризики - все це сприяло падінню цін на акції українських підприємств", - доповнює колег старший трейдер інвесткомпанії "Спарта Капітал" Богдан Вантух.
Барометр неприємностей
Незважаючи на весь перерахований вище негатив, є у вітчизняного ринку акцій і кілька позитивних моментів. По-перше, чотириразове падіння індексу ПФТС зовсім не є чимось феноменальним. Наприклад, фондові ринки Ісландії, Сербії, Болгарії, Кіпру впали більше, ніж український. Індекси більшості розвинених країн, і ті знизилися на 30-50%. Приміром, втрати американського Dow Jones склали 35,6%, англійського FTSE - 33%, японського NIKKEI225 - 39,9%. Загальна причина падіння всіх ринків - фінансова криза і викликана нею істотна переоцінка вартості ризиків.
"Глобальна криза ліквідності спровокувала підвищений попит на гроші, що привело до того, що інвестори в усьому світі почали позбуватися від фінансових інструментів", - говорить керівник інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
Друга й, мабуть, головна перевага українського фондового ринку полягає в його "пророцтві". Незважаючи на всю свою нерозвиненість, він виявився не відірваною від реальної економіки "іграшкою" десяти великих брокерів, а цілком ефективним барометром, що з випередженням у півроку передбачив фінансові катаклізми, що насуваються на Україну. Ще в "ситому" і благополучному березні-квітні 2008 року, коли слово "криза" в Україні вимовляли тільки в контексті неприємностей в Америці, індекс ПФТС просідав на 10% за два дні. Правда, тоді ще мало хто з учасників ринку розумів глибину проблеми - всі дружно пояснювали зниження індексу ПФТС ведмежими настроями на зовнішніх ринках. Те, що криза до України прийшла всерйоз і надовго, більшість брокерів усвідомили тільки на початку осені.
Не бичачий рік бика
Від наступаючого року Бика більшість фондовиків зовсім не очікують бичачого зростання. Скоріше, навпаки, багато хто не виключають, що навесні 2009 року індекс ПФТС поб'є антирекорди 2008 року (222,2 пункти на 27 жовтня). "При посиленні негативних тенденцій у січні-березні 2009 року ринок може обвалитися до рівнів 200 пунктів по індексу ПФТС", - прогнозує Янковський. Не покращиться ситуація й з ліквідністю ринку. "Основною проблемою буде надзвичайно низька ліквідність і невелика кількість паперів у вільному обігу (free-float) як наслідок викупу власних акцій (buy-back) великими компаніями (в 2008-му деякі емітенти проводили викуп власних акцій, що сильно подешевіли. - ред.)", - говорить управляючий директор з продажів інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Лісничий.
Якщо року Бика і вдасться виправдати свою назву (бик є символом зростання на фондових біржах), то станеться це не раніше другої половини 2009 року. "У вересні можливі перелом і початок зростання ринку", - припускає Дмитро Монаков.
Нещасливий рік
Для редакційних інвестицій минулий рік Пацюка виявився далеко не найвдалішим. Вартість віртуальних активів в управлінні відділу фінансів за рік (з 1 січня до 19 грудня 2008 року) знизилася на 607 тисяч гривень, або 38%. Єдине, що нас небагато втішає, це той факт, що індекс ПФТС провалився за цей період на 74%. В умовах кризи заробити зміг тільки портфель з консервативною стратегією інвестування - його активи виросли в ціні на 119,3 тисячі гривень, або 25%. Інші стратегії не виправдали себе й понесли чималі збитки. Антирекорд поставив портфель "Агресивний", він подешевів на 415,9 тисячі гривень, або 66,9%. Не набагато краще ми управляли й портфелем зі збалансованою стратегією - він знецінився на 310,4 тисячі, або 60,2%.
Долар і золото "витягнули" портфель
Рік, що йде, дуже багатьом інвесторам прищепить любов до надійних фінансових інструментів з фіксованою прибутковістю. Консервативні інструменти інвестування в році, що йде, виявилися не тільки надійніше, але й набагато вигідніше акцій. Так, доларовий депозит за рік подорожчав на 78,2% (з урахуванням подорожчання американської валюти відносно гривні), а золото злетіло на 67% (офіційний курс НБУ).
Втім, основна частина цього заробітку відбулася за рахунок знецінювання гривні в жовтні-грудні 2008 року (офіційний курс гривня/долар за цей час впав на 65%). У цілому за рік (з 1 січня до 18 грудня) світові ціни на золото виросли всього на 2,5%. Але оскільки офіційний курс золота в Україні визначається як добуток світової ціни на жовтий метал і курсу долара в Україні, то небувалий зліт цін на золото відбувся в основному завдяки падінню гривні.
Додали прибутковості портфелю ще й облігації. Так, папери Вінницької міськради принесли нам за рік 8,4% (купонні виплати + різниця в ціні), банку "Хрещатик" - 16,6%, а ПроКредит Банку - 18,4%.
А от папери інвестфондів, які декларували стриману політику інвестування, не виправдали своїх назв. Так, папери "Парекс фонду Українських облігацій" втратили 26,5% вартості, а "СЄБ фонд Грошовий ринок" показав мінус 6,8%.
Повний мінус
Найбільше ми втратили на агресивній стратегії інвестування. Портфель "Агресивний" закінчив рік зі збитком в 415,9 тисячі гривень. За минулий рік акції 10 підприємств з 11, що входять у його склад, подешевіли в 5 і більше разів.
Унікальний результат показали в 2008 році акції Південного ГЗКа. Вони не просто зберегли позиції торішніх рівнів, але й подорожчали на 1,5% (тут і далі ціна покупки). Причина небувалої стабільності криється в структурі власності компанії. У Південного ГЗКа два основних власники (групи "Євраз" і "СКМ"), при цьому в жодного з них немає контрольного пакета акцій. "Кожному із власників важливий контрольний пакет, тому папір скуповують, і він не дешевшає поряд з іншими підприємствами", - пояснює старший аналітик ІФГ "Сократ" Дмитро Хорошун.
Лідером знецінювання стали папери Родовід Банку, що подешевіли майже на 98%. Акції фінустанови почали круте піку вниз з першими ознаками банківської кризи в Україні.
"Збалансований" не заслужив довіри
Портфель "Збалансований" спрацював ненабагато краще "Агресивного" і втратив 310,4 тисячі гривень за 2008 рік. У цьому йому "допомогли" всі акції без винятку.
Головним лузером портфеля стали папери "Маріупольтяжмаша" - вони подешевіли на 93%. Вагонобудівне підприємство спеціалізується на виробництві цистерн і критих вагонів, попит на які сильно впав у другій половині року. "За останні 2 місяці ціни на вагони подешевіли на 35%, і експерти очікують подальшого падіння ціни. Це відображається на виторзі компанії й, відповідно, на вартості її акцій", - говорить Степанов.
Думка експертів: Що чекає на український фондовий ринок в 2009 році?
Дмитро Тарабакін, директор інвесткомпанії "Драгон Капітал":
За підсумками 2009 року ми, швидше за все, побачимо зростання індексу ПФТС до 15%. Причому в першому півріччі можливе падіння ринку, у другому - обережне помірне зростання.
Але для відновлення ринку повинні знизитися всі ризики, що існують сьогодні. Ситуація на світових ринках капіталу повинна стабілізуватися, українська політика - стати передбачуваною, валютні ризики - багаторазово знижені, а вітчизняна промисловість - припинити обвальне падіння.
Наступного року інвестори будуть дивитися не стільки на галузі в цілому (як було раніше), скільки на окремі компанії, які показують високий прибуток і гарну стабільність кризі, а також на експортноорієнтовані підприємства, які можуть пом'якшити ризики, пов'язані з девальвацією національної валюти (металургія, агросектор, хімія, частково - машинобудування). Енергетика буде приваблива тільки за умови реальної приватизації, провести яку до президентських виборів буде вкрай проблематично.
Позитивно будуть сприйняті інвесторами можливі інфраструктурні зміни - удосконалювання роботи біржі, депозитарію, регулювальних органів.
Процес зменшення free-float, швидше за все, продовжиться. Після падіння ринку цілий шар іноземних фондів випав з числа інвесторів через невеликі розміри free-float в абсолютних величинах (багато закордонних фондів не можуть інвестувати в папери, якщо вартість їх free-float менше певного рівня. - "ДЕЛО"). Однак якщо глобальні ризики будуть зменшені, то ці фонди зможуть повернутися на наш ринок.
Костянтин Степанов, керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ":
За нашими оцінками, в 2008 році індекс ПФТС закриється на рівні 265-275 пунктів, хоча з урахуванням 65%-ої девальвації гривні до долара ринок перебуває значно нижче.
У першій половині 2009 року ринок може просісти ще на 10-15% (щодо кінця 2008 року). Цьому будуть сприяти невтішні фінансові показники багатьох компаній за четвертий квартал 2008-го і перший квартал 2009 року, які будуть значно гірше даних за попередні періоди. До того ж ми очікуємо, що в першому півріччі серед українських компаній відбудеться низка дефолтів по корпоративних облігаціях, які будуть ще більш негативно впливати на інвесторів при прийнятті інвестиційних рішень.
Крім того, негативний вплив на фондовий ринок будуть робити макроекономічні фактори: падіння ВВП в 2009 році до -7%; зниження промислового виробництва на 5%; продовження девальвації гривні; інфляція 17%, а також непроста політична обстановка в країні. Ліквідність українського ринку як і раніше буде залишатися незначною - щоденні середні обсяги торгів будуть перебувати в межах 0,7-1,5 мільйона доларів.
У цілому ми не бачимо ніяких підстав для бурхливого зростання фондового ринку в 2009-му, аналогічного 2007 року. Можливо хіба що стрімке подорожчання окремих паперів на основі спекулятивних інвестицій.
Перші 9 місяців 2009 року ринок буде перебувати в бічному тренді, у четвертому кварталі можливе невелике зростання.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас