П'ять уроків, які потрібно отримати із краху ринків, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять уроків, які потрібно отримати із краху ринків, що розвиваються

Фондовий ринок
20876
Інвестори за останні роки зазнали великих збитків за своїми інвестиціями у ринки, що розвиваються. Експерти американського видання Washington Post пропонують згадати одвічну істину і повчитися на своїх помилках. Отже, п'ять уроків, які можна отримати з краху феномена emerging markets.
1. Тепер ми знаємо, що означає поняття “волатильний”. Такий показник, як волатильність, хвилює небагатьох в умовах коливань ринку цінних паперів. В 2009 р. волатильність на ринках, що розвиваються, переступила звичні межі і зачепила навіть "такі собі" інвестиції на зразок муніципальних облігацій. За останні 15 років індекс ринків, що розвиваються, MSCI у середньому в 1,6 рази перевищив ступінь волатильності індексу S&P 500. Цього року індекс MSCI виявився більш волатильним.
2. Всі тісно пов'язані. Серед інвесторів було прийнято вважати, що ринки, що розвиваються, вже досить зміцніли, щоб вистояти в умовах проблем, які є на розвинених ринках. Можливо, саме з цієї причини акції на emerging-markets демонстрували набагато більш високий коефіцієнт ціна/прибуток у порівнянні з паперами на розвинених ринках в 2009 р.
Інвестори не врахували серйозного фактора - за останні 20 років розвиток світової економіки визначали дві країни - США і Китай. В однієї була величезна потреба в споживанні, в іншої - величезна потреба у виробництві. Цей "двигун зростання" привів до бума споживання, що став запорукою процвітання багатих ресурсами країн, таких як Росія і Бразилія. Тому криза споживання в США обвалила всю систему.
Аналітики вважають, що економіки, що розвиваються, перестануть залежати від розвинених країн дуже нескоро.
3. Спекулянти створювали короткочасні прибутки. Визначити, який вплив цього на тенденції підвищення на ринках, що розвиваються, хедж-фондів і спекулятивних інвесторів, складно. Але однозначно те, що як тільки ринок "затрясло", першими вийшли з ринку спекулятивні інвестори. "Більша частина грошей, що були присутні на emerging markets - інвестиції з-за кордону. Як тільки настала криза, люди почали повертати гроші "додому", говорять аналітики.
4. Складіть план інвестицій. Вирішіть, скільки ви готові вкласти в ринки, що розвиваються, і складіть чіткий план з тимчасовою перспективою. І пам'ятайте, що якщо якась частина вашого інвестиційного пакета показує кращі результати, ніж пакет у цілому, вам доведеться періодично підрізати ці активи. Це називається перебалансування.
5. Тримайтеся! Якщо у вас є чіткий план інвестицій, вам не доведеться виводити свої гроші з ринку за несприятливих обставин. Відповідно, якщо немає потреби виводити гроші зараз, то можна дати їм час повернути прибуток. Зовсім не обов'язково фіксувати збитки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас