Saxo Bank опублікував "10 прогнозів" щодо стану ринку в 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Saxo Bank опублікував "10 прогнозів" щодо стану ринку в 2009 році

Казна та Політика
2318
Поточний рік був відзначений надзвичайними подіями, що різко змінили ринок, включаючи падіння вартості бареля нафти на $100, скорочення до мінімального значення американської процентної ставки і крах стовпів фінансового ринку, серед яких виявився і "мазунчик" Уолл-стріта Lehman Brothers.
Наступний рік може принести ще більше проблем, наприклад падіння індексу S&P 500 ще на 400 пунктів або різкий спад зростання китайської економіки до нульового показника, відповідно до дослідження аналітиків Saxo Bank, що вони назвали "10 обурливих припущень на 2009 рік". Вони пророкують наступне.
1. Іранська революція
Якщо ціни на нафту продовжать падіння, як вважає Saxo Bank, іранське суспільство буде серйозно порушено цим процесом, тому що нафта є головним експортним товаром країни. У цьому випадку уряд Ірану, можливо, не могтиме забезпечити основні потреби своїх громадян, що приведе до масових соціальних хвилювань.
2. Нафта по $25 за барель
Тривала економічна криза ще більше знизить потребу в нафті протягом наступного року, знижуючи ціну на “чорне золото” до $25 за барель, говориться у звіті Saxo Bank. Скороченню виробництва нафти країнами-експортерами ОПЕК будуть перешкоджати розбіжності усередині картелю, що, в остаточному підсумку, не зможе зупинити падіння цін на нафту.
3. Індекс S&P 500 упаде до 500 пунктів
Індекс широкого ринку S&P 500 упаде до позначки 500 пунктів в 2009 році, оскільки низькі доходи корпорацій будуть і далі впливати на цей найважливіший американський показник. Падіння доходів прискориться через тривале падіння споживчого попиту. Збільшення витрат компаній на фінансування своєї діяльності, падіння цін на нерухомість і скорочення інвестиційних програм також додадуть проблем ринку.
4. Італія вийде з єврозони
Італія може втілити в життя свої погрози і відійти від європейського механізму регулювання валютних курсів (ERM) в 2009 році, а надалі і взагалі відмовитися від євро, прогнозують аналітики з Saxo Bank. ЄС, імовірно, буде і далі наполягати на скороченні надмірного бюджетного дефіциту країни, і такий тиск може спонукати Італію вийти із програми.
5. Австралійський долар різко впаде відносно ієни
Вартість австралійського долара може впасти до 40 японських ієн, спровокувавши затяжний спад споживчого попиту, що завдасть величезної шкоди австралійській економіці, наслідки якого розтягнуться на наступне десятиліття.
6. Долар обжене євро
Єдина європейська валюта впаде відносно долара до позначки 95 центів. Єврозона зіткнеться із серйозними труднощами в наступному році, в основному через наростаючі проблеми в економіці країн Східної Європи.
7. Зростання ВВП Китаю впаде до 0%
По китайському експорту завдадуть удару два фактори: американська економіка, що сповільнюється, і скорочення інвестицій у товарне виробництво. Китай практично не зазнає рецесію, незважаючи на нульове зростання валового внутрішнього продукту, говориться в повідомленні банку.
8. Східноєвропейські валюти
Кілька східноєвропейських валют, у цей час у різному ступені прив'язаних до євро, у результаті фінансової кризи підпадуть під сильний тиск, що приведе до відмови від прив'язки до єдиної європейської валюти в наступному році.
9. Ціни на ТНС різко впадуть
Вартість предметів споживання істотно знизиться в 2009 році через слабість ринку. Згідно з даними Saxo Bank, товарний індекс Reuters/Jefferies CRB втратить 30%. Віра в те, що попит випереджав пропозицію протягом багатьох років, і так буде тривати і далі, просто вмре.
10. Юань стане резервною валютою Азії
Азіатські країни можуть відмовитися від долара як орієнтира і замінити його в наступному році на китайський юань. Економічний, політичний і культурний вплив Китаю в Азії неухильно росте, що виллється в зміни в ринкових орієнтирах, кажуть співробітники Saxo Bank.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас