Профспілки: У власників підприємств є кошти на виплату зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки: У власників підприємств є кошти на виплату зарплат

Казна та Політика
410
Національний форум профспілок вимагає від уряду перевірити, як роботодавці виконують свої офіційні зобов'язання перед працівниками.
Про це повідомив голова НФПУ Мирослав Якібчук.
"Власники підприємств за умовами приватизації брали на себе чіткі зобов'язання - про збереження робочих місць, забезпечення працівників соціальним пакетом і відповідними соціальними гарантіями. Зараз, посилаючись на економічну кризу, досить багато власників ці зобов'язання не виконують" - констатує він, пише УНІАН.
Якібчук ставить під сумнів той факт, що у власників немає коштів на виплати зарплат: значні кошти, зароблені в Україні українськими робітниками, власники вивезли за кордон. Тому, за словами профспілкового лідера, уряд повинен відреагувати на таку безчесну політику деяких власників, домагаючись для них і адміністративної, і кримінальної відповідальності.
"Якщо керівництво підприємства не виконує своїх соціальних обов'язків перед працівниками, дані підприємства повинні бути повернуті державі для того, щоб потім вони були передані відповідальним власникам", - говорить Якібчук.
Нагадаємо, рекрутери говорили "Делу" про те, що керівництва підприємств часто спекулюють на кризі: вони мінімізують витрати за рахунок співробітників, хоча реальних проблем не мають.
"Є компанії, які криза зачепила насправді: вони змушені відправляти людей у неоплачувані відпустки, затримувати зарплати і скорочувати робочі дні. Але є компанії, які спекулюють на кризі: за фінансовими показниками прибуток не став меншим, кількість клієнтів у них така ж. Але при цьому вони не виплачують премії або до половини зменшують оклад співробітникам, хоча об'єктивних причин для цього нема", - стверджує Вікторія Погорєлая, генеральний директор рекрутингового агентства "Геліос".
З нею згодна Олена Грищук, директор рекрутингової компанії "Форсаж": "Безумовно, таке зустрічається: складно знайти більш сприятливу ситуацію зменшити роздутий штат, скоротити зарплати, мінімізувати витрати. І компанії цим користуються, це бізнес".
Так, Територіальна міська інспекція з праці Львівської області заявила про те, що Львівський автобусний завод використав кошти на покупку сировини замість виплати заробітних плат. Тим часом, у квітні-червні на рахунки заводу надійшло 52,4 млн. гривень, однак на виплату заробітної плати було направлено лише 3,5 млн. гривень. Заборгованість із зарплати за квітень-листопад на цьому підприємстві становить 6,7 млн. гривень. Директор Запорізького міського центру зайнятості Владислав Грачов стверджує, що загальна заборгованість з виплати зарплат в області перевищує 20 млн. гривень. З них 10 млн. винне своїм працівникам державне підприємство "Радіоприбор".
За даними Держкомстату, станом на листопад кількість безробітних в Україні склала 639,9 тис. осіб. Директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький стверджує, що на даний момент на обліку в центрах зайнятості стоїть близько 700 тис. українців. За його прогнозами, в 2009 році це число збільшиться до 3 мільйонів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас