На роботу чи у пастку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На роботу чи у пастку

Казна та Політика
4057
У найкращому разі кандидати не одержують роботи, у найгіршому - втрачають свої гроші та опиняються в заручниках.
Вакансія за 30 гривень
"Стабільна робота з житлом! Зарплата $3000 на місяць. Для одержання довідки відправте СМС". Такі оголошення з'явилися практично на всіх станціях метро. І судячи з того, що більшість папірців з телефонами відірвані, ця вакансія користується чималим попитом. Тільки от заробіток кандидатам навряд чи світить.
Кореспондент "24" відправив СМС на зазначений в оголошенні номер та одержав коротку відповідь: "Спасибі. Замовлення в обробці". Більш того, з рахунку дивним чином зникло 30 грн., хоча в оголошенні не було ні слова про екстра-плату за повідомлення. Минуло три дні, а таємничі роботодавці все не з'являлися.
У службі підтримки компанії "Київстар", куди я звернувся, лише розвели руками: мовляв, вони не мають ніякого відношення до цього сервісу. Питання порадили задавати контент-провайдеру, але й він виявився досить неговірким. Два дні ніхто не знімав слухавку, а на третій утомленим голосом відповіла жінка. Сказала, що супер-роботу мені не запропонували через технічний збій, а гроші нібито повернуть зовсім незабаром. Зрозуміла річ, що я їх чекаю дотепер.
У прес-службі компанії "Київстар" припускають, що ні грошей, ні роботи я не дочекаюся. Хоча б тому, що обман був на самому початку: за законом контент-провайдер зобов'язаний указувати вартість відправлення повідомлення на його номер.
Залишитися в живих
Полювання на безробітних і довірливих в Києві тільки починаються. Бухгалтер Марина Осокіна тепер боїться шукати вакансії за оголошеннями - тільки через знайомих. Місяць тому дівчина побачила на трамвайній зупинці листівку: "Молода перспективна фірма набирає співробітників. Чекаємо бухгалтерів, рекламістів, маркетологів". За зазначеною в оголошенні адресою виявилася квартира в "хрущовці". "Мене провели в кімнату, де вже сиділи інші кандидати - усього чоловік з 10, - згадує Марина. - Співробітники фірми роздали анкети і бланки, які треба було заповнити.
Розговорившись, ми з'ясували, що всіх сюди привели абсолютно різні оголошення. Але найцікавіше було потім: нам повідомили, що співбесіда була платною - з кожного вимагали 50 грн. Я платити спочатку відмовилася, але охоронець у грубій формі заявив, що я в такому випадку звідси живою не вийду. Довелося відкуповуватися".
Заробіток на інформації
Максим Муровайко, менеджер зі зв'язків із громадськістю порталу rabota.ua, говорить, що зараз на ринку праці дійсно з'явилося чимало шахраїв. Дуже поширеними стали так звані інформаційні агентства. Якщо раніше вони займалися житлом (надавали базу квартир, які здаються за вигідними цінами), то тепер узялися за вакансії.
Системний адміністратор Віктор Чернов уже попався на вудку інформагентства. Його скоротили ще в жовтні, і два місяці він намагається знайти собі гідний заробіток. "Я побачив у газеті оголошення про те, що якесь агентство продає базу гарних вакансій усього за 150 гривень. В офісі компанії мене дуже привітно зустріли, дівчина на ресепшені розповіла, що всі їх клієнти знаходять роботу.
Потім вона показала мені список вакансій. Наприклад, там було написано, що одна відома компанія з іноземним капіталом готова найняти сисадміна за $2,5 тис. У списку були назви фірм-роботодавців, щоправда, без будь-яких контактів".
Чернов заплатив гроші, взяв базу і почав дзвонити за зазначеними номерами, але жодної вакансії так і не знайшов. "Більшість номерів виявилися липовими: або ніхто не знімав трубку, або відповідали, що місце давно зайняте". Розлютившись, хлопець подзвонив в агентство і зажадав повернути гроші. Але байдужий голос у трубці пояснив, що, відповідно до договору, фірма надає інформацію, але не відповідає за її вірогідність. Уважно прочитавши всі умови підписаного ним паперу, Чернов зрозумів, що віддав гроші шахраям. У документі чорним по білому було написано: вакансії, які вже закриті, викреслюються з бази лише після повідомлення від роботодавців. А тому серед варіантів можуть бути і неактуальні.
Міліція не допоможе
Муровайко лише розводить руками. Говорить, піймати за руку таких аферистів нереально, адже їх жертви самі погоджуються із пропонованими умовами. "Такі фірми забирають у кожного свого клієнта 100-200 грн. - ця сума занадто мала, щоб заводити кримінальну справу. Крім того, через такі гроші ніхто не хоче зв'язуватися з міліцією", - продовжує менеджер зі зв'язків із громадськістю порталу rabota.ua.
Володимир Дмитренко, заступник начальника ЦВС ГУ МВС України в Києві, це підтверджує. За його словами, обдурені вкрай рідко приходять до правоохоронців. Почасти тому, що самі підписували договір, а виходить, погоджувалися з умовами фірми. "Тут уже ніхто не допоможе: ні міліція, ні товариство захисту прав споживачів", - зітхає Дмитренко.
Готові на все
Втім, економічна криза підкоректувала кадрову політику навіть великих компаній. Кандидатові, наприклад, повідомляють, що перші два місяці будуть іспитовими з мізерним окладом, а потім говорять, що такий співробітник їм не потрібний. Ще один варіант вимог - покупка якоїсь літератури або відвідування курсів, щоб кандидат повністю відповідав вимогам фірми. Коли ж він виконає всі умови, роботодавець говорить, що вакансія закрита.
"Раніше такі випадки теж були, але люди, зрозуміло, не погоджувалися. Зараз же кияни хапаються за будь-яку соломинку, щоб вижити", - розповів співробітник рекрутингового агентства, що побажав залишитися невідомим.
Як розпізнати шахрая
Якщо з вас вимагають гроші за інформацію про вакансії або за співбесіду - це точно шахраї. Чесні компанії набирають співробітників через центри зайнятості або звертаються до рекрутингових фірм, за послуги яких самі ж і платять.
Якщо вас запрошують на співбесіду, але до особистої зустрічі відмовляються роз'яснити, якого роду співробітники потрібні фірмі - це або аферисти, або компанія мережевого маркетингу.
Якщо компанія пропонує вигідну роботу за кордоном - фірма зобов'язана мати відповідну ліцензію. Крім того, про діяльності контори повинні знати і співробітники посольства країни, у якій пропонують працювати.
Джерело: Міжнародна ліга захисту прав громадян України
Дмитро Радченко
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас