Банкірів звинуватили у спекуляціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів звинуватили у спекуляціях

Валюта
5080
Уряд, президент, парламент і Рада НБУ підтвердили чутки про те, що на ринку проводяться спекуляції, які здійснюються з відома Нацбанку.
Вони заявили про те, що зайва девальвація спровокована не панікою населення, а спекуляціями банків.
Зокрема, учора Віктор Ющенко назвав гривню передевальвованою проти справедливого рівня 5,8-5,9 грн. за долар. Президент відзначив, що надходження валюти в Україну перевищують її відтік. Однак зниження, що спостерігається, курсу є результатом спекулятивних операцій. Віктор Ющенко закликав НБУ покарати банки, які спекулюють і розхитують курс гривні, аж до позбавлення ліцензії. За його словами, проводиться перевірка вже 18 банків.
Прем'єр Юлія Тимошенко звинуватила НБУ в тому, що той створив спекулятивну схему, і користується заступництвом Секретаріату. "Усе, що сьогодні пов'язане з падінням курсу гривні - це спеціальні спекулятивні операції, які організовуються за підтримки НБУ і декількох банків нашої країни", - заявила вона.
Її заяву відразу підхопили у Верховній Раді, де 412-ма голосами створена слідча комісія з перевірки діяльності Нацбанку. Схожу перевірку трохи раніше хотіла провести Рада НБУ. "Ми направили запит правлінню Нацбанку про надання переліку банків, які отримували кошти. Раді відмовлено в наданні цієї інформації", - відзначив учора голова Ради НБУ Петро Порошенко. Він уточнив, що відмовлено також у наданні інформації про те, яким банкам, за яким курсом і на яких підставах продавалася валюта.
"Заявами ситуацію не стабілізуєш. Поки в діях Нацбанку не буде прозорості, не може бути і мови про заспокоєння ринку. Особисто я не бачу ніякої комерційної або банківської таємниці в тому, щоб назвати список банків та обсяги коштів, ними отримані", - відзначив Порошенко. Він навів приклад США. ФРС недавно одержала судовий позов від агентства Bloomberg за те, що відмовилася опублікувати список банків, що одержали підтримку держави.
Курс 9,5 грн. за долар і більше Порошенко назвав неприйнятним і згубним для економіки. Він не уточнив, який рівень курсу є оптимальним. За його словами, це залежить від майже десятка факторів. Причому зміцнення можливо, якщо буде прийнято цілу низку заходів.
Порошенко відзначив, що вчора Рада НБУ прийняла кілька рекомендацій правлінню НБУ, парламенту та уряду щодо стабілізації курсу і нормалізації ситуації в банківській системі. Серед них - введення обов'язкового продажу валютного виторгу, зменшення нормативу відкритої валютної позиції банків, прийняття законопроектів із захисту реального сектора економіки. "Дотепер, на жаль, влада була бездіяльною", - підкреслив він.
У той же час учора керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький визнав, що є реальні передумови для девальвації. Зокрема, у листопаді спостерігалося погіршення стану платіжного балансу України. За його словами, упали як імпорт, так й експорт, а також тривав відтік коштів по фінансовому рахунку: "Нерви нервами, а реальні передумови для девальвації також існують. Крім того, на курс тисне плутанина з бюджетом і надмірний приплив у банки коштів з Держказначейства".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас