Гривню ставлять на місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню ставлять на місце

Валюта
16153
Інакше, як лихоманкою це не назвеш. У київських обмінниках курси валют мінялися кілька разів. Причому вперше за останній місяць нові таблички із цифрами свідчили не про зростання, а про падіння курсу долара. Щоправда, знижувалася тільки ціна покупки американської валюти, а от продавати долари населенню подешевше банкіри не бажали. До кінця дня різниця між курсом покупки і продажу долара в окремих банках досягала 2,2-2,7 гривні.
Так, у банку "Хрещатик" американську валюту купували за 7,8 гривні, продавали - за 10,5. Різке зниження курсу покупки свідчить про те, що банкіри почали готуватися до зміцнення гривні - задорого долар ніхто купувати не хотів. "Вчора почався закономірний "відкат" до реальних рівнів, які в цей час становлять близько 7,5 гривні за долар", - впевнений голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
"Все казначейство нашого банку сидить із широко відкритими очами і спостерігає за тим, що відбувається з курсом долара на міжбанку в останні кілька днів. Коментар, що ми можемо зараз надати, ви ніколи не поставите в газету через цензуру", - так вчора вранці глава казначейства одного з банків відповів на запитання, чому за 4 дні гривня знецінилася на 25%.
Початок вчорашнього дня не приніс бажаної стабілізації. Так, протягом години після початку торгів на міжбанку котирування на покупку долара зросли на 70 копійок - до 9,53 гривні, ціна продажу "підскочила" на 85 копійок - до 10,2 гривні за долар.
Стрімкий крах нацвалюти змусив владу вживати екстрених заходів для вирішення проблеми. Вчора вранці в аеропорті "Бориспіль" відбулася нарада президента України, глави НБУ, міністра фінансів і керівника "Нафтогазу". За підсумками зустрічі було схвалено декілька рішень, які найближчим часом повинні стабілізувати ситуацію на валютному ринку.
Спекулянтів покарають
По-перше, вже найближчим часом НБУ підніме дисконтну ставку (зараз 12%), а також значно підвищить вартість рефінансування для банків. За словами Віктора Пинзеника, вартість кредитів овернайт буде підвищена в 2 рази - до 36-40% річних. За ідеєю, такі заходи повинні скоротити гривневу ліквідність банків і тим самим знизити попит на валюту.
По-друге, Нацбанк почне набагато активніше боротися з банками-спекулянтами. "Ми домовилися, що НБУ в найближчі дні радикально підсилить контрольну роботу... Банки, які допустили грубі порушення, повинні бути покарані", - заявив Віктор Ющенко. За його словами, вже проводиться перевірка на причетність до спекуляцій 18 банків, і у випадку виявлення грубих порушень у них може бути відкликана ліцензія.
По-третє, регулятор поміняє принцип роботи міжбанківського ринку. "З понеділка набирає чинності рішення правління, яке міняє організаційну побудову валютного ринку. Банки будуть викуповувати валюту, яку їх клієнти пропонують на продаж, і далі будуть продавати (її на міжбанку)", - повідомив вчора глава НБУ Володимир Стельмах. "Документа з постановою ще ніхто з банкірів не бачив, але якщо там буде написане те, що сказав Стельмах, то це відмова від прямого міжбанку.
НБУ так простіше контролювати курс на міжбанку. Імовірно, вони збираються "бити по руках" банки, які виставлять заявки за "неправильним" курсом. Це може бути дійовим заходом у боротьбі зі спекулянтами", - ділиться думкою скарбник одного великого банку.
Крім того, було заявлено, що покупка "Нафтогазом" валюти для погашення боргів тепер буде здійснюватися прямо в Нацбанку. Таким чином, тиск на ринковий курс буде зменшено.
Ввечері в рятувальники курсу записався й глава ради НБУ Петро Порошенко. Він повідомив, що рада ініціює внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту, який би зробив обов'язковим продаж частини валютного виторгу експортерами. Нагадаємо, що за даними НБУ, на 10 грудня на рахунках експортерів назбиралося близько 9 мільярдів доларів.
Нацвалюта почала міцнішати
Всі ці позитивні для гривні новини дозволили до кінця дня зміцнитися українській валюті. Котирування на покупку при закритті міжбанку склали 9,3, а продажу - 9,65 гривні за долар. На готівковому ринку вранці долар купували за 9,20-9,60 гривні, а до вечора продати долар дорожче, ніж за 7,5 гривні, було дуже проблематично.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас