АМКУ порушив тарифний план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ порушив тарифний план

Казна та Політика
1121
Антимонопольний комітет України (АМКУ) учора рекомендував Київській міській держадміністрації (КМДА), комунальним підприємствам "Київський метрополітен" і "Київпастранс" протягом десяти днів переглянути існуючі тарифи на проїзд у міському транспорті убік зменшення. Якщо ця рекомендація не буде виконана, АМКУ накладе на підприємства штраф у розмірі до 10% від річного обороту.
У КМДА не виключають, що змушені будуть піти на зниження тарифів.
Учора в АМКУ пройшло спеціальне засідання, присвячене розгляду справи про підвищення КМДА вартості проїзду в міському транспорті. Нагадаємо, з 4 листопада проїзд у метрополітені коштує 2 грн, а в наземному транспорті - від 1,5 грн до 2 грн за поїздку. 31 жовтня в. о. голови комітету Олександр Мельниченко звернувся до першого віце-прем'єра Олександра Турчинова із проханням створити робочу групу з розслідування правомірності дій КМДА.
Група прийшла до висновку, що ціни були підвищені необґрунтовано і можуть бути знижені до 0,8-1 грн. Пан Турчинов доручив КМДА виконати дані рекомендації, однак вказівка не була виконана. 11 грудня АМКУ порушив справу відносно КМДА, комунальних підприємств (КП) "Київський метрополітен" і "Київпастранс" за ознаками порушення конкурентного законодавства при підвищенні тарифів на проїзд.
Мельниченко заявив, що АМКУ не виявив достатнього економічного обґрунтування підвищення цін. Зокрема, за словами начальника Державної інспекції з контролю за цінами при Міністерстві економіки Наталі Немодрук, КП "Київський метрополітен" неправомірно включило в розрахунок нової вартості 366 млн грн. "Крім того, у чинних тарифах на проїзд у метро була врахована рентабельність перевезень Київського метрополітену на рівні 24,4%, тоді як, відповідно до рішення Київради, рентабельність підприємства не повинна перевищувати 10%", - повідомила вона.
- Щось я не чув, щоб Міністерство економіки і Держінспекція з контролю за цінами займалися подібними справами в інших містах, де проїзд у тролейбусах і трамваях коштує 1,5 грн. Міністерство транспорту та зв'язку підвищує вартість на проїзд в електричках, але до них чомусь претензій нема, - заявив начальник головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбінський.
За підсумками засідання АМКУ рекомендував КМДА, КП "Київський метрополітен" і "Київпастранс" протягом десяти днів знизити тарифи на проїзд у транспорті. За словами Олександра Мельниченка, у випадку невиконання цих рекомендацій АМКУ може накласти на зазначені підприємства штраф у розмірі до 10% від їхнього річного обороту. Коментуючи це рішення, Яструбінський не виключив, що КМДА можуть змусити піти на зниження тарифів на проїзд у транспорті. "Але при цьому доведеться забути не тільки про підвищення зарплат працівникам транспорту, але й про закупівлю нового технічного обладнання", - попередив він.
Начальник КП "Київський метрополітен" Петро Мірошников відзначив, що навіть при існуючому рівні цін комунальне підприємство прогнозує збиток в 2009 році в розмірі 140 млн грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас