Китай стане лідером світового промвиробництва у 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай стане лідером світового промвиробництва у 2009 році

Казна та Політика
717
Китай обійде США за обсягом промислового виробництва вже в 2009 році, а в 2013 році обжене єврозону за обсягом ВВП (за паритетом купівельної спроможності), вважає директор інституту США і Канади РАН Сергій Рогов.
"В 2009 році Китай обійде США за обсягом промислового виробництва. Якщо кілька років тому у Китаю було менше 10% (світового промвиробництва - прим.ред.), на майбутній рік буде 19-20%, більше ніж у США", - сказав Рогов, виступаючи в понеділок у РАН.
За його словами, на кінець цього року частка золотовалютних резервів Китаю у світі складе 30%, а з урахуванням Тайваню, Гонконгу і Сінгапуру - третину всіх світових золотовалютних резервів.
У світовій торгівлі Китай (з урахуванням Тайваню, Гонконгу і Сінгапуру) обійшов Німеччину та США. Він став лідером і в експорті високих технологій. "Сьогодні на частку Китаю припадає вже 15% світових витрат на НІОКР", - відзначив академік.
Рогов назвав історичною подією саміт, що відбувся в суботу, керівників Китаю, Японії і Південної Кореї щодо фінансових питань, коли азіатські країни починають формувати самостійний фінансово-економічний блок.
"Тобто нинішня криза різко прискорить зміну балансу сил у світі, співвідношення сил", - вважає він.
Однак, на думку Рогова, Китай поки ще не може претендувати на роль провідної світової наддержави.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас