Економіка Японії буде скорочуватися наступного фінроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Японії буде скорочуватися наступного фінроку

Казна та Політика
210
Валовий внутрішній продукт Японії буде скорочуватися протягом наступного фінансового року, що минає в березні 2010 року, заявив голова Банку Японії Масаакі Сіракава, пише газета Financial Times.
Сіракава повідомив у бесіді з журналістами FT, що була його першим інтерв'ю іноземній газеті із квітня 2008 року, коли він зайняв свою посаду, що в наступному місяці Центробанк Японії опублікує уточнений прогноз макроекономічних показників на наступний фінансовий рік. Згідно із прогнозом, Банк Японії не очікує відновлення економічного зростання раніше 2011 фінансового року (1 квітня 2010 - 31 березня 2011 року).
Раніше ЦБ очікував зростання на 0,6% в 2010 фінроці.
Голова Центробанку повідомив про "масштабні" фактори ризику для економіки Японії, незважаючи на всі зусилля уряду з підтримки економічного зростання. ВВП Японії скорочувався в другому і третьому кварталі, що означає наявність рецесії в країні.
Сіракава стверджує, що безпосередньої загрози дефляції в Японії немає. Він підкреслив, що пріоритетне завдання центрального банку - збереження стабільності фінансової системи, а невелике зниження споживчих цін періодично спостерігалося в країні протягом останніх 6 років, незважаючи на рівне зростання інших показників.
Проте деякі економісти побоюються, що в наступному році в Японії почнеться дефляція, і ЦБ буде змушений зменшити і без того низьку базову процентну ставку (0,3%).
Голова ЦБ відмовився обговорювати чутки про можливу інтервенцію його відомства на валютному ринку через різке зростання курсу ієни з початку року. У п'ятницю курс японської нацвалюти до долара підскочив вище 90 ієн, що є максимумом з 1995 року. Будь-яке рішення про інтервенції буде приймати міністерство фінансів, відзначив М.Сіракава, додавши, що "велика сімка" на останньому засіданні залишила це питання на розсуд японських регуляторів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас