Експерт: Нафта буде головним російським миротворцем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нафта буде головним російським миротворцем

Енергетика
751
Скорочення темпів видобутку нафти і потреба в припливі іноземних інвестицій і технологій у галузь, що слабшає, будуть головною причиною дипломатичного потепління між Росією і Заходом, заявив Роджер Говард, автор дослідницької книги "Мисливці за нафтою".
"Епоха нафти, що добувається легко, у світі завершена. Без західних грошей та експертизи видобутку нафти в офшорах, а також продовження життя діючих родовищ російські обсяги видобутку вуглеводнів будуть драматично скорочуватися. Нафта, на якій стоїть російська економіка, стає головним російським миротворцем",- сказав Говард.
"Стіл перевернувся" і тепер експортери нафти змушені шукати прихильності серед потенційних покупців та інвесторів, вважає дослідник нафтових конфліктів.
За його оцінкою, Росії протягом найближчих 20 років буде потрібно трильйон доларів для збереження нинішніх темпів видобутку. Результати експорту попередніх років повторити вже не вдасться, сказав експерт.
"Реалії такі, що Росія вже не зможе собі дозволити дратувати інвесторів, тим більше в умовах низьких цін. Коли російські військовослужбовці ввійшли в Південну Осетію та Грузію 8 серпня, російський фондовий ринок упав на 7%, але ж 60% цього ринку становлять підприємства нафтогазової галузі. За один серпневий тиждень із Росії пішло 16 мільярдів доларів, створивши напружену ситуацію на кредитному ринку", - вважає Говард.
Експерт відкидає поширену на заході версію про те, що контроль над нафтогазовими потоками на Кавказі міг стати однією із прихованих причин військового конфлікту Росії і Грузії.
"Це не був конфлікт за стратегічно важливу для Росії територію. Я думаю, у підґрунті кампанії лежало не прагнення до контролю над нафтопроводом, а побоювання Росії через надмірну присутність НАТО і його можливе розширення на просторі, що вона вважала "своїм городом", - сказав Говард.
Він вважає, що залежність від західних технологій і ринків збуту, де США є головним покупцем, уже зробили більш компромісною зовнішньополітичну лінію Сирії, раніше - Лівії. У свою чергу, США і Європа, що болісно відчувають на своїй економіці стрибки цін через нестабільність, проводять набагато більш дипломатичну лінію в регіоні Перської затоки, згладивши розбіжності між Туреччиною та Іраком, що допомогло уникнути воєнної операції Анкари.
За оцінкою експерта, для Росії буде проблематичним самостійно освоїти видобуток газу, що залягає в шельфах Баренцевого моря.
"Головними іноземними гравцями на російському нафтовому ринку можуть бути міжнародні західні компанії, які мають і ресурси, і технології, як, наприклад, Shell, BP та Exxon. Хоча я не виключаю, що в нових умовах це можуть бути і більш дрібні та гнучкі сервісні компанії, як Unocal або Schlumberger", - сказав Говард.
На його думку, відновлення світової економіки знову накрутить ціни на нафту, обсяги видобутку якої будуть уже меншими, ніж у липні нинішнього року, на ціновому піку, у зв'язку зі скороченням запасів нафти, що близько залягає, у світі.
"У середньостроковій перспективі буде значне підвищення ціни на нафту, тому що через нинішню фінансову кризу нафтовидобувний сектор не може залучити достатніх ресурсів для розробки нових родовищ і розвитку потужностей з урахуванням завтрашнього дня. Я бачу виникнення розриву між попитом та пропозицією на ринку нафти, коли економіка піде вгору", - відзначив Говард.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас