Світові ціни на зерно почнуть рости навесні наступного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на зерно почнуть рости навесні наступного року

Аграрний ринок
426
Зростання світових цін на зерно може початися навесні майбутнього року, вважає віце-президент Російського зернового союзі Олександр Корбут.
Прогнозоване зниження світового виробництва пшениці приведе до зростання цін на її, воно може початися навесні майбутнього року, заявив Корбут на конференції "Зернова Росія-2008" у Ростові-на-Доні в п'ятницю.
За його словами, розмір зростання цін стане зрозумілий після оцінки стану озимих і завершення збирання в Південній півкулі. У цей час прогнози перебувають у межах $200-450. "Видно, істина десь посередині, але, з мого погляду, - ближче до нижньої межі", - сказав він.
Як прогнозує Корбут, світовий валовий збір пшениці в 2009 році може знизитися до 620-640 млн тонн. "Є песимісти, які говорять, що валовий збір пшениці може впасти до 600 млн тонн. Хотілося б, щоб цей сценарій не реалізувався, але 620-640 млн тонн - це цілком реальні цифри", - відзначив він.
Причинами зниження врожаю він назвав світову фінансову кризу і рецесію економіки в розвинених країнах. Через це, додав він, "обсяги субсидування сільського господарства можуть не вирости, у той час як витрати виросли дуже різко". У результаті виробники зерна будуть змушені скорочувати посівні площі. "За всіма прогнозами виходить, що скорочення посівних площ складе 3-5%", - сказав Корбут.
Корбут також підтвердив зроблений раніше прогноз валового збору зерна в Росії в 2009 році - порядку 90 млн тонн. "Цілком очевидно, що врожай 2009 року буде нижчим, ніж в 2008 році, насамперед, через зниження врожайності", - сказав Корбут.
За попередніми даними, урожай зерна в Росії цього року склав більше 103 млн тонн проти 81,7 млн тонн у минулому року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас