У Німеччині планують заборонити продаж особистих даних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині планують заборонити продаж особистих даних

359
Уряд Німеччини має намір підсилити боротьбу з нелегальною торгівлею особистими даними. Тим самим він реагує на серію скандалів, пов'язаних з відомостями про банківські рахунки та інші особисті дані громадян.
Кабінет міністрів Німеччини схвалив законопроект, що забороняє передачу особистих даних громадян без їхньої ясної згоди іншим фірмам з метою реклами або для маркетингових досліджень. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфганг Шойбле. Дотепер закон не забороняв продаж таких даних, як домашні адреси або вік.
Шойбле заявив, що в майбутньому буде введений спеціальний сертифікат, що будуть давати фірмам, які пройшли державну перевірку на предмет захисту даних. Це, за словами міністра, дозволить збільшити ступінь прозорості та підвищити рівень захисту особистих даних.
Крім того, законопроект передбачає заборону здійснення операцій в інтернет-магазинах, де обов'язковою умовою є дозвіл покупцем продажу своїх особистих даних.
За інформацією агентства dpa, виняток в законопроекті передбачено лише для використання компаніями отриманих особистих даних клієнтів у власних рекламних цілях, а також для продажу даних некомерційним організаціям. "Ми не хочемо ускладнювати роботу некомерційних організацій", - відзначив Шойбле.
Саме цей пункт нового законопроекту експерти критикують. Голова союзу захисту прав споживачів Герд Біллен виступив з вимогою не робити виняток для некомерційних організацій.
Однак у загальному і цілому законопроект одержав схвалення багатьох німецьких політиків. Його схвалила міністр сільського господарства і захисту прав споживачів Ільзе Айгнер, а також депутат бундестагу від СВДПН Гізела Пільтц, що заявила, що право громадян розпоряджатися особистими даними закріплено в конституції, повідомляє агентство AFP.
Їм заперечує один із провідних політиків Лівої партії Ян Корте, що вважає, що проект закону захищає насамперед економічні інтереси, а не безпеку громадян. "У багатьох місцях законопроекту автори пішли на поступки економічним інтересам", - зауважує він.
Законопроект набуде чинності, якщо його схвалять депутати бундестагу. Вольфганг Шойбле висловив надію, що це відбудеться до 1 липня 2009 року.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас