Бойко: Заборгованість України за газ на 1 січня буде складати 3 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Заборгованість України за газ на 1 січня буде складати 3 млрд дол.

Енергетика
693
Народний депутат України, заступник голови Партії регіонів Юрій Бойко прогнозує, що заборгованість України за газ на 1 січня 2009 року буде складати 3 млрд. дол. Про це він заявив, виступаючи на IV щорічній конференції "Ринок нафтопродуктів України: тенденції розвитку, технології, обладнання" сьогодні в Києві. "Заборгованість на 1 січня 2009 року буде 3 млрд дол.", - сказав він.
При цьому Ю.Бойко відзначив, що у зв'язку з падінням цін на нафту із другого кварталу 2009 року в Європі ціни на газ знизяться приблизно у два рази, і Україна здатна домовлятися з "Газпромом" про збереження ціни, що діяла в 2008 році, на наступний рік.
Крім того, Ю.Бойко відзначив, що на внутрішньому ринку необхідно переходити на ринкові ціни на газ із повсюдним введенням адресного субсидування для незахищених верств населення.
На його думку, перехід на ринкові ціни на газ на внутрішньому ринку "дозволить приватному інвесторові прийти та інвестувати у видобуток".
Як повідомлялося, 25 листопада ц.р. НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" домовилися про погашення до 1 грудня 2008 року заборгованості за газ, поставлений в Україну у вересні, і частини боргу за жовтень.
За оцінкою російської сторони, заборгованість "Нафтогазу" за газ, поставлений у вересні, жовтні і листопаді 2008 року, з урахуванням пені та штрафів, становить 2,4 млрд. дол. Станом на 2 грудня 2008 року НАК "Нафтогаз України" погасив 268,7 млн. дол. заборгованості за газ перед компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія). 2 грудня "Нафтогаз України" попросив "Газпром" про відстрочку в розрахунках з газовим боргом за вересень і частково за жовтень. За словами офіційного представника російського холдингу Сергія Купріянова, борг за постачання газу у вересні українська сторона не оплатила.
Президент Росії Дмитро Медведєв не виключив можливості використання судових процедур для стягнення боргів з українських компаній, що купують російський газ.
Після погашення боргу сторони продовжать переговори про реалізацію положень міжурядового меморандуму про співробітництво в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року.
Борг накопичений за контрактом на постачання газу між "Нафтогазом" і компанією RosUkrEnergo, що був укладений 14 березня 2008 року. У цей час RosUkrEnergo продає газ "Нафтогазу" по 179,5 дол. за тис. куб. м. в Україну поставляється середньоазіатський газ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас